Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Uvažujem nad LPG. Čo potrebujem vedieť vopred ?

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

 Sužujú aj Vás ceny benzínu? Zvažujete prestavbu Vášho auta na LPG ale chýbajú Vám niektoré informácie? Ak ešte nieste rozhodnutý prečítajte si tento článok.

V tomto článku Vám vysvetlíme všetky kroky, ktoré sú potrebné pre to, aby ste mohli tankovať za polovicu.
Poďme pekne po poriadku...

Čo chcem prestavať


Je všeobecne známe, že prestavby sa robia len na vozidlách s benzínovým motorom, dieselgas sa na Slovensku nemontuje kvôli legislatívnym dôvodom.
Na vozidle, ktoré chcete prestavať na LPG je dôležité, aby bol motor v poriadku, aby pracoval správne. Montovať LPG do vozidla, ktoré ma motor v zlom stave nemá zmysel. Jednou z vlastností LPG je fakt, že niektoré závady (najmä v zapaľovaní) plyn zvýrazňuje, čiže pokiaľ sa pri jazde na benzín neprejavujú na LPG môžu byť badateľné. O týchto typoch závad sa dočítate aj v tomto článku – klikni

Predpokladajme teda, že vozidlo je v poriadku. Poďme sa teda pozrieť ako na to, keď chceme LPG namontovať.

Kde chcem prestavať

Prvým a najdôležietjším krokom je výber pracoviska, ktorému prestavbu svojho auta zveríte. Doporučujeme tomuto kroku venovať náležitú pozornosť. Inštalácia LPG sa robí len raz, ale užívať ho budete roky, často aj desaťročia. Kvalitne prevedená práca nielen že dobre vyzerá, ale najmä dobre funguje. A to je z dlhodobého hľadiska veľmi dôležité.
Dôležitá je ale aj technická podpora po prestavbe (záručný, pozáručný servis, poradenstvo v prípade potreby). Hľadajte referencie pracoviska, nad ktorým uvažujete aj na internete. Tie naše referencie nájdete tu – klikni

Výber LPG zariadenia

Keď už máte vybraté pracovisko kontaktujte ho a požiadajte o vypracovanie ponuky prestavby - klikni
K tomu bude potrebné poskytnúť základné informácie o vozidle, konkrétne:
-značka vozidla (napríklad Škoda)
-typ vozidla (nap. Octavia)
-rok výroby vozidla
-kód motora (nájdete v 13-tom riadku veľkého technického preukazu, napr. BSE)
-výkon motora v kW
Pokiaľ k niektorej z požadovaných informácií nemáte prístup stačí uviesť EČV (ŠPZ) alebo VIN-číslo vozidla.

Na základe týchto informácií Vám pracovisko vypracuje ponuku. V nej je dôležié venovať pozornosť dvom veciam:
-značke LPG zariadenia
Vy ste ten, kto rozhodne o tom, aké LPG zariadenie bude do Vášho vozidla namontované. Určite odporúčam investovať do kvality. Mnoho vodičov v minulosti dali prednosť pred kvalitou nízkej cene prestavby a dnes to ľutujú. Výrobcovia lacných zariadení šetria na materiáloch, ale najmä na vývoji, inováciách. A je to poznať. Na spoľahlivosti a životnosti zariadenia ako celku. Ako všade aj tu platí staré-známe porekadlo:


Pre Vašu lepšiu orientáciu medzi základnými konštrukčnými vlastnosťami jednotlivých LPG zariadení dávam do pozornosti tento článok - klikni

Zápis LPG do TP

Existuje viac spôsobov ako zapísať LPG do technického preukazu vozidla. V každom prípade Vám postup vysvetlí montážne pracovisko.
V zásade je LPG na Slovensku možné montovať dvoma spôsobmi.
-ako schválená prestavba (hromadne alebo retrofitne, na základe medzinárodných schválení)
-ako tzv. „Jednotlivá prestavba“ v prípade, že dané vozidlo nieje medzi schválenými
Presne rozpísané postupy krok za krokom ako sa jednotlivé varianty LPG schvaľujú a zapisujú do TP nájdete na tomto odkaze – klikni

Ako dlho trvá prestavba

Pokiaľ máte vybraté pracovisko, značku LPG zariadenia ďaľším krokom je dohodnutie termínu a samotná realizácia prestavby.
Prestavba jednoduchších vozidiel trvá jeden pracovný deň. Ak však očakávate naozaj kvalitne prevedenú prestavbu taká sa nedá urobiť rýchlo. Preto je lepšie počítať dva dni.
Pri motoroch s väčším počtom valcov trvá prestavba obvykle dva až tri dni a pri vozidlách s novým, tzv. „Priamovstrekovým motorom - klikni počítajte približne tri dni, niekedy aj viac. Tieto motory majú totiž veľmi komplikovanú elektroniku a namontovať do nich LPG korektne vyžaduje veľkú dávku skúseností a koncentrácie pri práci.

Prestavba je hotová, čo ďalej?

Pri preberaní prestavby dostanete okrem dokumentácie potrebnej pre zápis LPG do TP aj kompletnú inštruktáž, poučenie o obsluhe LPG zariadenia. Doporučujem pozorne počúvať, pretože u nás sa snažíme odovzdať kompletné informácie k bezproblémovému užívaniu namontovaného zariadenia. Nemajte obavy, nieje to žiadna jadrová fyzika, avšak zopár informácií považujeme za dôležité preto odporúčam vnímať pozorne. Medzi najdôležitejšie pokladáme potrebu tankovať kvalitné palivo. Na túto tému nájdete informácie tu – klikni

V rámci dokumentácie k Vášmu novému LPG zariadeniu dostanete aj Návod na obsluhu a záručný list. V záručnom liste sú vyznačené záručné prehliadky k LPG zariadeniu. Tieto odporúčame nezanedbávať. Pri záručných prehliadkach sa kontroluje správnosť činnosti LPG zariadenia, v prípade potreby sa dolaďujú odchýlky v nastaveniach riadiacej jednotky LPG, kontroluje a nastavuje výstupný tlak z reduktora, kotroluje tesnosť a celistvosť celého zariadenia. Vynechaním záručnej kontroly môže dôjsť k zániku niektorých záruk. Nebola by to škoda ?

A nezabudnite!
Návratnosť investície do prestavby Vášho auta na LPG je rýchlejšia než si myslíte! Vypočítajte si ju sami na našej  KALKULAČKE NÁVRATNOSTI

Teraz už môžete pokojne vyraziť na cestu „hltať“ kilometre za polovičné náklady.

Ak máte akékoľvek otázky alebo skúsenosti diskusie k tomuto článku sa môžete zúčastniť na našom Facebooku - klikni

Prajeme Vám veľa lacných a radostných kilometrov.

 

Hľadať

No Internet Connection