Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Seriál o LPG, diel III.: Čo rozhoduje o kvalite prestavby na LPG

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

V minulej časti sme si pripomenuli najbežnejšie typy prestavieb na LPG. Teraz sa už poďme venovať tomu, čo musí kvalitná prestavba na LPG spĺňať, aby fungovala spoľahlivo, správne a nebola používateľovi na obtiaž. Skrátka, aby naozaj dávala zmysel a používateľ z nej nemal len ekonomický prínos, ale aj dobrý pocit.

Teraz nadviažeme na predchádzajúce diely o alternatívnom palive LPG a úvode do problematiky prestavieb. V dnešnom článku sa pozrieme na konkrétne poznatky z praxe, čo musí kvalitná prestavba spĺňať. Zašli sme za odborníkom, ktorý sa prestavbám na LPG venujú už skoro 30 rokov a ktorí majú výstižný slogan: „Chcete LPG v aute mať, alebo naň jazdiť?“

Moderné spaľovacie motory (od emisnej normy Euro 4) potrebujú presné a rýchle riadenie dávkovania plynu, a takáto prestavba sa lacno urobiť nedá. Prestavba totiž musí mať vlastnú kvalitnú riadiacu jednotku, ktorá musí správne a rýchlo komunikovať s originálnou riadiacou jednotkou vozidla a reagovať včas a presne na jej požiadavky. A to množstvo lacných systémov jednoducho nezvláda.


Pri moderných vozidlách plniacich normu Euro 6 sú požiadavky na kvalitu komponentov a montáže extrémne vysoké.
To ale všeobecne platí už od motorov plniacich normu Euro 4 a novšie.
Foto: Jakub Deml

Lacné systémy majú častokrát pomalé riadiace jednotky, ktoré nestihnú spracovať požiadavky riadiacej jednotky vozidla. Spôsob spracovania signálu vstrekovania je nesmierne dôležitý pre presné a dostatočné dávky plynu. Často to niektorí výrobcovia riadiacich jednotiek LPG riešia tak, že berú dáta len z jedného vstrekovača vozidla a pre ostatné vstreky sa dáta iba spriemerujú. Takéto riešenie je už pre motory Euro 2 a vyššie nevhodné, ale hojne používané. „Lacné prestavby mávajú aj pomalé vstrekovače, ktoré nie sú schopné presne regulovať jednotlivé dávky plynu,“ hovorí Jiří Pospíchal zo servisu Autolysa.cz, ktorý má dielňu v Sokolči kúsok od Poděbrad a prestavbám na LPG sa venuje už skoro 30 rokov.


Reduktory musia stíhať

Reduktor je zariadenie, ktoré mení kvapalnú fázu LPG na plynnú (a zároveň reguluje tlak LPG), tú je potom možné vstrekovať do sania. Tu je dôležitá schopnosť potrebné množstvo paliva rýchlo ohriať a spoľahlivo odpariť. Ako sa kvapalné LPG odparuje, tak pri tom okolo seba všetko extrémne ochladzuje. Preto auto po štarte za studena beží na benzín a chvíľu trvá, kým sa prepne na plyn. Prepína sa vtedy, až sa reduktor ohreje na zhruba 35 ° C. Potom už nič okolo nezamŕza.
„Ak je teplota prepnutia nižšia, napríklad len 25° C, nedochádza k splyňovaniu LPG a do sania tečie kvapalný plyn. Tým dochádza k nadmernému opotrebovaniu a poškodeniu vstrekovačov plynnej fázy LPG a zmes je následne príliš bohatá. Motor potom môže šklbať a môže rýchlo odísť lambda sonda,“ popisuje bežný problém neodborne vykonaných prestavieb Pospíchal.

V „neodborných“ prestavbách možno často nájsť slabé reduktory s nízkou výhrevnosťou a hlavne neschopnosťou dodávať potrebné množstvo plynu. Typickým prejavom slabého a nedostatočného reduktora je, že vozidlo má pri požiadavke na plný výkon citeľne horšiu dynamiku, pretože toho plynu je dopravované do motora jednoducho málo a auto nemá kde brať energiu. Auto buď vôbec neťahá, prípadne prepína na benzín. „Niektoré lacné prestavby sú dokonca nastavené tak, že pri vyšších otáčkach automaticky vstrekujú benzín bez toho, aby o tom zákazník vedel,“ vysvetľuje odborník zo servisu Autolysa.cz.

Foto: Shutterstock - sima

LPG má síce objemovo menšie množstvo energie (približne 25 MJ na liter LPG oproti 31 MJ na liter benzínu), ale pokiaľ auto dostane viac paliva, nemusí byť pokles výkonu znateľný. 

Keď máte napríklad Ford Mustang V8, ktorý má mať výkon 224 kW, potrebujete reduktory, ktoré zvládnu plyn pre takýto výkon dodať. Keď vám ale niekto urobí prestavbu s jedným reduktorom s limitom 150 kW, nemôžete sa čudovať, že auto nemá výkon a po pridaní plynu sa chová, ako by vám niekto zatiahol ručnú brzdu. Jednoducho už sa do motora viac plynu nedostane, takže auto šklbne a prepne na benzín. Prípadne neprepne, ale pocitovo vôbec nejde.

Foto: Ford

Aj výkonné auto je možné kvalitne prestavať na LPG, ale nesmie sa šetriť na reduktoroch a celý systém sa musí postaviť tak, aby pri požiadavke na plný výkon dopravil do valcov potrebné množstvo paliva. Takáto prestavba je samozrejme náročnejšia a tiež drahšia

K sľubovanému a potom reálnemu výkonu reduktorov má Jiří Pospíchal pomerne zaujímavé vysvetlenie: „Výkon reduktora sa meria v laboratóriu za podstatne kratší čas, než je v reálnej prevádzke potrebné. Pri predbiehaní tiež nedržíte zošliapnutý pedál plynu jednu sekundu, ale napríklad desať, pätnásť sekúnd. Preto do našich prestavieb dávame reduktory s aspoň 50% rezervou výkonu, aby auto naozaj dostalo pri požiadavke na plný výkon potrebné množstvo paliva.“ Výkon reduktora na papieri totiž nemusí reálne vyhovovať výkonu motora.

Niekedy je tak nutné nainštalovať reduktory minimálne dva, prípadne toľko, aby jednoducho systém stíhal dodávať pre konkrétny motor potrebné množstvo plynu. Pre veľké motory, navyše ešte s preplňovaním, bývajú niekedy potrebné tri alebo aj štyri reduktory. Spolu s tým je niekedy potrebné doplniť prívod paliva z nádrže LPG o ešte druhé vedenie plynu, aby toho paliva bolo pre reduktory dosť a motor si mal kam siahnuť pre zásoby. Áno, zvyšuje sa tým cena a zložitosť prestavby, ale auto dostane toľko paliva, koľko potrebuje. Potom ani pod plným plynom nestratí výkon alebo nebude s cukaním prepínať na benzín.
 
Spolu s výkonnými reduktormi musí dostať auto aj kvalitné a rýchle vstrekovače LPG - klikni s dostatočne veľkým prietokom na momenty, keď veľký motor začne požadovať veľkú dávku paliva. Na objemnejšie a výkonnejšie motory, ale aj na tie s preplňovaním tak nieje použitie bežných, lacných vstrekovačov používaných pri maloobjemových atmosférických motoroch s výkonmi okolo 100 koní (alebo menej) vhodné.

Samotné vstrekovače LPG - klikni sa potom delia na staršie pomalé, ktoré sú mechanické s piestom (piestikové), prípadne novšie rýchlejšie membránové. Tie membránové oveľa lepšie fungujú pri moderných motoroch s emisnou normou Euro 4 a novšími (hlavne potom Euro 5 a najmä Euro 6), keď motor vyžaduje presnú dávku paliva v oveľa kratšom čase. Hlavný rozdiel je totiž v rýchlosti, presnosti vstrekovania a charakteristike. A tomu sa starší typ pomalých mechanických vstrekovačov nemôže rovnať.

Tým už sa ale dostávame do technických detailov, ktorými vás dnes zaťažovať nebudeme. Toto by sme tak mali na úvod a nabudúce už si ukážeme na konkrétnych príkladoch, ako by prestavba mala a hlavne nemala vyzerať a aké sú typické prejavy nekvalitne vykonaných alebo lacných prestavieb.

Ušli Vám predchádzajúce dve časti? Nájdete ich tu

 
Zdroj: Garáž CZ

Hľadať

No Internet Connection