Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Zaplatíme 3,80 eura za liter pohonných hmôt!? Nové palivá majú problém...

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Nové palivá majú problém a hrozí, že sa nám vypomstí. Spôsobia zdražovanie na čerpacích staniciach? Nikto nevie, koľko budú takzvané syntetické palivá vlastne stáť.

Možno si poviete, že dnes to ešte nie je také dôležité, keďže v praxi stále tankujeme pohonné hmoty založené na fosílnych zdrojoch. Ide však aj o otázku reputácie - už dnes pritom vieme povedať, že veľká časť motoristov sa rozhodne na základe ceny, či bude chcieť zostať pri spaľovacom motore alebo dá prednosť elektrickému autu.

Cena za liter syntetického paliva sa bude dynamicky vyvíjať

Vnímanie motoristov je rovnako dôležité ako realita - obe veci nemusia byť nevyhnutne totožné. Ak budú mať ľudia pocit, že syntetické palivá sú drahé, budú ich mať takto v hlave zaškatuľkované bez ohľadu na to, aká bude skutočnosť.

Syntetika je dnes stále novinkou a ceny za liter v laborátornych podmienok síce nie sú vôbec konkurencieschopné voči dnešným cenovkám pumpárov, no to sa ani nedá očakávať.


Ak však chceme zakázať fosílne palivá a stále držať autá so spaľovacím motorom v prevádzke, musíme prejsť na syntetické palivo. Iná cesta neexistuje. Len vďaka tomu dokáže prežiť spaľovací motor aj v nových autách.

Syntetické palivá: Nevyhnutnosť pre udržanie klasických automobilov v prevádzke

Zásadným problémom syntetických palív je momentálne obmedzená výroba a ich vysoká cena. Nateraz sa produkujú v malých závodoch a nejde o veľkovýrobu.

Za takýchto okolností sa spomínala cena 4,50 eura za liter alternatívneho syntetického paliva, čo samozrejme nie je akceptovateľná cenová hladina v porovnaní s fosílnymi zdrojmi.


Európska lobistická organizácia Transport & Environment (T&E) predpovedá na rok 2030 cenu 2,80 EUR za liter. Prepočet však nezahŕňa spotrebné dane. Holandský portál Autoweek.nl napríklad vypočítal, že v prípade Holandska by sa tak reálna cena za liter vyšplhala hneď na zhruba 3,80 eura za liter.

Asociácia eFuel Alliance je (neprekvapivo) o niečo optimistickejšia. Verí, že do roku 2050 je možné dostať sa na cenu za liter od 1,45 do 2,24 eura, pretože výrobné náklady vraj dovtedy klesnú na 0,70 až 1,33 eura na liter.

Existujú teda optimistickejšie aj pesimistickejšie odhady.
Veľa bude záležať práve od času, ako rýchlo sa syntetické palivá - ako alternatíva k elektromobilite - stanú reálne atraktívnymi pre motoristov.

Diskusiu k tejto stále aktuálnejšej téme nájdete na našom Facebooku - klikni

Zdroj: Topspeed.skAutoweek.nl / foto: cz.depositphotos.com

 

Hľadať

No Internet Connection