Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Vstrekovače LPG, ich funkcia a konštrukcia

Vstrekovač LPG je najdôležitejšou súčiastkou každého LPG zariadenia, s ostatnými komponentami tvorí jednoliaty celok. Viete akú úlohu plní ? Dočítate sa v tomto článku  Aktualizované 21.5.2023

Každý výrobca LPG zariadenia používa "tie svoje" vstrekovače. Kvalitné LPG zariadenia používajú vstrekovače vlastnej konštrukcie a výroby, niektorí vyrobcovia si znižujú náklady na výskum a vývoj použitím "univerzálnych" vstrekovačov, najčastejšie Poľskej produkcie. Na akom princípe fungujú jednotlivé typy vstrekovačov LPG si povieme v tomto článku.

Najprv trocha teórie:

Úlohou vstrekovača je pripraviť a vstreknúť do sacieho potrubia motora LPG v presnom množstve a presnom čase. Presnosť je veľmi dôležitá.

Najdôležitejšia je preto rýchlosť vstrekovača akou sa dokáže otvoriť a zatvoriť. Nezriedka to môže byť aj aj 7.000 krát za minútu. To nieje také jednoduché, niektoré lacné vstrekovače to jednoducho nezvládnu. S rýchlosťou práce vstrekovača priamo súvisí aj presný objem (množstvo) vstreknutého paliva. Od presnosti vstrekovača LPG priamo závisí správny chod Vášho motora v celom rozsahu otáčok, čo zároveň priamo ovplyvňuje aj jeho životnosť. Niektoré časti motora sú priamo závislé na správnom zložení (bohatosti) zmesi.


Nesprávne zloženie zmesi môže zapríčiniť:

  • Chudobnú zmes. Pre motor nebezpečná situácia. Dochádza k nadmernému vnútornému prehrievaniu častí motora príliš vysokou teplotou horenia. Pri dlhodobom používaní motora v tomto režime môže dôjsť k poškodeniu ventilov a ich sediel, ktoré spoznáme ako stratu kompresie motora spôsobenú "zaklepaním" ventilov. Pri Emisnej kontrole sú namerané vysoké hodnoty "HC" (nespálené uhľovodíky).
  • Bohatú zmes. V tomto prípade vzniká pri horení zvýšené množstvo karbónu, ktorý zanáša Lambda-sondu a katalyzátor. To výrazne skracuje ich životnosť a spôsobuje problémy pri Emisnej kontrole vysokým obsahom "CO".

Spoľahlivosť a dlhá životnosť vstrekovača LPG je preto veľmi dôležitá. Je daná najmä jeho konštrukciou, ovplyvňuje ju aj kvalita použitých materiálov a presnosť zostavenia pri jeho výrobe.
 
Z pohľadu konštrukcie sa delia vstrekovače na tzv. "membránové" a "piestikové".
V membránových vstrekovačoch ovláda množstvo vstreknutého LPG membrána, v piestikových piestik (viď obrázky nižšie).

Membránové vstrekovače

Výrobcov, ktorí používajú tento typ vstrekovačov je mnoho. Za všetkých spomeniem najčastejšie používané značky, s ktorými sa v praxi stretávame.

Ako "líder" v segmente výroby (nielen LPG) vstrekovačov je jednoznačne považovaná Japonská firma Keihin.

Avšak kvôli vysokej cene vstrekovačov Keihin si viacerí výrobcovia LPG zariadení vyrábajú vstrekovače vlastné. A darí sa im to veľmi dobre.


podstatne "rýchlejšie". Správnosť nastavenia zmesi (dávku) je s nimi možné riadiť oveľa presnejšie. Jadro membránového vstrekovača (vnútorná pohyblivá časť) má totiž oveľa menšiu hmotnosť, preto väčšiu hybnosť. Spravidla majú aj kratší pracovný zdvih. Dokážu teda za kratší čas prepustiť oveľa väčšie množstvo plynu do motora. Kvôli nižšej hmotnosti pohyblivého jadra dokážu oveľa rýchlejšie "kmitať".
To ocenia najmä vysokootáčkové, alebo športovo ladené motory (najžiarivejším príkladom sú motory BMW, Mercedes a iné), prípadne motory náročné na presnú dávku paliva (emisná trieda Euro 6 a vyššie).
Ďalšou výhodou membránových vstrekovačov je ich bezúdržbová prevádzka, ktorá je obvykle vyššia než 250.000 km. Počas našej praxe máme zaznamenaných niekoľko rekordov, medzi inými je Fabia 1,4 16V ktorá najazdila na membránových vstrekovačoch BRC viac než 800.000 km bez potreby servisu !

Sú náročné na konštrukciu, precíznosť a presnosť výroby, čo nepriamo ovplyvňuje ich vyššiu cenu. Odmenou je ich spoľahlivosť bez potreby servisu  :-)

Rez vstrekovačom BRC

Rez vstrekovačom Landi Renzo

Piestikové vstrekovače

Piestikové vstrekovače sú konštrukčne oveľa jednoduchšie a menej náročné na výrobu. Majú jadro (piestik), ktoré vo vnútri vstrekovača "kmitá" čím otvára a zatvára prívod plynu do motora. Medzi jeho nevýhody patrí samotná hmotnosť kmitajúceho jadra ale aj jeho dráha, ktorú musí prekonať pri každom jednom zdvihu. Ďaľšou nevýhodou je potreba túto výšku zdvihu pravidelne kontrolovať a nastavovať. Toto je možné urobiť len pomocou špeciálneho náradia, indikátorových hodín (potrebná presnosť na desatiny milimetra).


V prospech piestikových vstrekovačov hovorí veľmi nízka cena. Avšak či to je výhoda je otázne, pretože údržbu je potrebné vykonávať pravidelne. Obvyklý interval tohoto servisného úkonu je výrobcom stanovený po najazdení každých 15-30.000 kilometrov (podľa modelu).
Piestikové vstrekovače sú teda konštrukčne jednoduchšie a sú vhodné do motorov s jednoduchšou konštrukciou. Všeobecne sú určené pre motory s nižšou emisnou triedou, sú vyhovujúce pre motory Euro 3, 4 a 5. Pre Euro 6 (a vyššiu) niesú vhodné, je lepšie vybrať si zariadenie, ktoré má vstrekovače membránové.

Na potrebu vykonať servis piestikových vstrekovačov Vás upozorní ich mierne vyššia hlučnosť. Ak máte dobrý a citlivý sluch budete ich počuť "klepkať" v rytme otáčok motora hlučnejšie než vstrekovače, ktoré sú v poriadku. Pokiaľ sa Vám zdá, že Vaše vstrekovače "klepkajú" hlučnejšie než je primerané zájdite k nám, my Vám povieme, či je ich zvuk v poriadku. Naše "trénované" uši totiž rozpoznajú akúkoľvek anomáliu.

Poznámka:  Membránové vstrekovače majú tiež svoj charakteristický klepkavý zvuk. Avšak jeho intenzita sa nemení v celom rozsahu ich životnosti, ktorá je niekoľkonásobne dlhšia (aj viac ako 20x) v porovnaní s piestikovými vstrekovačmi.

 

Pre aké vstrekovače je teda lepšie sa rozhodnúť ?

To záleží najmä na plánovanom počte najazdených kilometrov. Každý, kto vie počítať si ľahko vypočíta, že za vyššiu obstarávaciu cenu kvalitného LPG zariadenia s membránovými vstrekovačmi najazdí bez potreby servisu (opravy) aj niekoľkonásobne viac kilometrov. To v praxi znamená, že cena za servisné úkony prepočítaná na (napríklad) 120.000 km je pri drahších vstrekovačoch podstatne nižšia :-)

Záverom

Ak sa pre prestavbu len rozhodujete starostlivo zvážte čomu dáte prednosť. Pokiaľ plánujete s vozidlom jazdiť viac rokov investícia do kvality sa vyplatí. Potvrdzujú to stovky našich spokojných zákazníkov ktorých názory si môžete prečítať tu - klikni.

A keď už máte LPG zariadenie namontované nezabudnite. Vstrekovačom LPG ktorejkoľvek konštrukcie dokáže veľmi ublížiť (a výrazne skrátiť ich životnosť) najmä nekvalitný plyn. Ako ?
Dočítate sa v tomto našom článku - klikni
 
 

Hľadať

No Internet Connection