Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Na kvalite plynu ZÁLEŽÍ !

Viete ako veľmi je dôležité tankovať do automobilu kvalitné palivo ? Čo všetko sa môže stať pri tankovaní lacného plynu ? Chcete, aby Vám auto dlho vydržalo ? Čítajte ďalej...  Aktualizované 03.08.2023

Ak chcete aby Vám auto na LPG vydržalo čo najdlhšie prečítajte si tento článok. Informácie v ňom platia aj pre vozidlá, ktoré sú vybavené LPG pohonom aj priamo z továrne (tzv. "továrenské prestavby" - klikni)

Mnohí z Vás už určite počuli "zaručenú" informáciu o tom, že plyn ničí (a vysúša) motory. Ja túto otázku dostávam denno-denne. A odpovedám na ňu pravdivo.

Áno, je to pravda. Plyn ničí motory.

Prekvapila Vás moja odpoveď ? Nečudujem sa :-)

A aký je teda rozdiel medzi plynom a Autoplynom?

Autoplyn je vyrábaný a určený špeciálne pre pohon automobilov. To nieje to isté ako Propán-Bután vyrábaný a predávaný napriklad pre vykurovanie, priemysel. A pritom zameniť ho je také jednoduché (a častokrát lákavé). Plyn na kúrenie má totiž úplne iné vlastnosti. Zloženie, čistotu a samozrejme to, prečo je to taký lákavý. Cenu.
Niektorí motoristi chcú šetriť aj pri tankovaní plynu LPG do auta. Preto hľadajú, na ktorej čerpačke je plyn najlacnejší a radi tam chodia. Či to bol dobrý nápad sa dozvedia častokrát neskoro.

Zloženie plynu

Je dobre vedieť, že


Pri výrobe lacného LPG sa teda vo výrobe použije menej drahého propánu a problém s cenou je vyriešený. Avšak len čiastočne. Nízky obsah Propánu zníži oktánové číslo paliva. Žiadny moderný motor na pallivo s nízkym oktánovým číslom nepôjde dobre. Otázkou teda zostáva čo s tým...

Riešenie je veľmi jednoduché. Inžinieri "podumajú", a vymyslia riešenie. Nahradia nedostatok oktánov sírou - klikni a odrazu je všetko "v poriadku". Aspoň naoko.
Oktánové číslo "vyletí" naspäť na požadované hodnoty a zdanlivo je všetko v poriadku.

Vysoký obsah síry v LPG môže vzniknúť aj pri dovoze lacného, odpadového LPG, ktoré nieje určené pre pohon vozidiel. Vyšší obsah síry je v tomto prípade daný tým, že sa uhľovodíky menej odsírili vo výrobnom procese (produkčné vady), respektíve dovozom z krajín, kde sa menej odsíruje v rafinérii. 

Riziká pre motoristu

Pri dlhodobom spaľovaní síry hrozia riziká vážneho poškodenia motora. Vplyvom vysokej teploty horenia síry alebo vplyvom jej chemického zloženia.
Aké časti motora sú vystavené rizikám?

  • ventily a ich sedlá. Vplyvom vysokej teploty horenia môže dojsť k ich "podpáleniu"
  • poškodený katalyzátor (spálený vplyvom vysokej teploty)
  • poškodené vnútorné časti celého motora vinou okysľovania motorového oleja, trpia najmä plastové a gumené časti
  • korózia prvkov palivovej sústavy (najmä vstrekovače LPG)
  • skrátenie životnosti filtra pevných častíc

Uvedené problémy niesú ničím neobvyklým najmä u užívateľov zvyknutých jazdiť stále na tú istú čerpaciu stanicu.

Čistota plynu

Druhou, nemenej dôležitou vlastnosťou, podľa ktorej je možné rozpoznať kvalitný Autoplyn od nekvality je čistota plynu.
Autoplyn pri svojej výrobe prechádza rafinériou, kde je okrem iného zbavovaný nečistôt. Je to chemicko-mechanický proces pričom úroveň procesov opäť priamo ovplyvňujú koncovú cenu plynu. Čím je čistenie plynu dôkladnejšie tým je celý proces drahší.

Čistý plyn je drahší. To je fakt.


Plyn obsahujúci nečistoty donúti motoristu častejšie navštevovať servis a platiť častokrát za zbytočné opravy.

Neodfiltrované mechanické nečistoty postupne zašpinia a zalepia všetko, s čím prídu do styku. Doplatia na to najčastejšie vstrekovače plynu, membrány v regulátore tlaku a cievky v elektroventiloch (častý prípad "továrenských" LPG v Daciách - klikni). Oprava takýchto škôd nikdy nebýva lacná. Dôkaz hrubých nečistôt v nekvalitnom plyne je na sérii fotografií nižšie. Pár praktických ukážok z mnohých filtrov, ktoré nám DENNE prejdú servisom.

Na tomto obrázku je filter plynnej fázy po najazdení 60.000 km.
Tankovaný bol výlučne kvalitný Autoplyn, filter je krásne čistučký

LPG filter čistý   

a takto môžu vyzerať filtre, ak je tankovaný nekvalitný plyn.
Odfotené u nás v servise pri kontrolách a mnohokrát zbytočných opravách LPG zariadení. 

Filter LPG špinavý

Špinavý plyn LPG

Nečistý plyn LPG

Navyše ak uvidíte na tej "svojej" čerpačke LPG takúto "Noname" cisternu z cudzej rafinérie, navyše s označením "Priemyselný plyn" dobre si rozmyslite, či tam natankujete...


cisterna LPG


Verdikt ?



Ak Vám nabudúce niekto povie, že plyn ničí motory povedzte mu, že sa mýli. Nie plyn ničí motory, ale vysoký obsah síry a nečistôt v lacnom plyne.

Chcete vedieť ešte viac o síre v lacnom plyne ?
(Alebo čo sa do článku nevošlo...)

Nech sa páči. Ďaľšie cenné informácie o následkoch spaľovania síry v motore si prečítajte v tomto samostatnom článku - klikni

P.S.:
Určite nieje našim zámerom strašiť Vás. To určite nie. Chceme len, aby ste mali základné informácie a na ich základe sa rozhodli, čo si do nádrže natankujete.
My odporúčame určite kvalitu, aj keď je trošku drahšia.
Oplatí sa to.

Páčil sa Vám článok ? Potešíte nás keď ho budete zdieľať na sociálnych sieťach.

Diskusiu k tejto téme nájdete aj na našom Facebooku-klikni

 

Hľadať

No Internet Connection