Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Aktualizované: Nádrže LPG z pohľadu konštrukcie

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Nádrže LPG sa delia na niekoľko typov. V tomto článku nájdete dôležité informácie o tom, aké typy LPG nádrží sa vo vozidlách s LPG pohonom používajú...

                                           Aktualizované 4.3.2023 

V prípade, že potrebujete vymeniť nádrž na LPG sme Vám k dispozícii. Veľmi nám však pomôžete, keď nám budete vedieť už pri spoločnom hľadaní termínu výmeny povedať, akú nádrž máte použitú vo Vašom vozidle..

Týmto článkom sa pokúsime pomôcť Vám nádrž správne identifikovať.

Ako prvé potrebujeme vedieť TVAR nádrže, a jej rozmery...

Tvar nádrže.

Najčastejšie sa vo vozidlách používajú nádrže diskové (odborne „toroidné“), ktoré sa montujú obvykle na miesto rezervného kolesa.

Tieto sa ďalej delia na tzv. „vnútorné“ (pre použitie vo vnútri vozidla, obvykle v priestore pre rezervu) a „vonkajšie“, tieto sa montujú odspodu vozidla keď má auto rezervné koleso umiestnené zospodu.

Ďalším typom nádrží sú valcové (odborne „cylindrické“), ktoré sa montujú v prípadoch, keď nieje priestor pre montáž diskovej nádrže, prípadne keď zákazník požaduje väčší objem kvôli vyššiemu dojazdu na LPG

To je základné rozdelenie nádrží podľa ich tvaru.


Diskové nádrže

Vyrábajú sa v priemeroch 565, 580, 600, 630, 650, 680 a 700 mm a výškach 180, 200, 220, 250, 270 a 300 mm

Valcové nádrže

Majú priemer 200, 270, 300, 315, 360 a 400 mm) a objem v litroch.

Existujú potom ešte menej rozšírené nádrže špeciálnych tvarov a konštrukcií. Napríklad zdvojené, pre zabezpečenie veľkého objemu rozložený na väčšiu plochu, prípadne špeciálne nádrže (skôr nádržky) napríklad vo veľkosti motocyklovej prilby používané najmä v Taliansku pre pohon motocyklov. Tieto sa však u nás bežne nepoužívajú. Svojpomocné úpravy nádrží a zasahovanie do ich konštrukcie nieje dovolené.

Ako zistím rozmery nádrže ?

Tie nájdete veľmi ľahko. Sú vyrazené priamo na štítku, ktorý má každá nádrž na sebe navarený. Toroidné vnútorné nádrže LPG (v kufri na mieste rezervy) majú tieto údaje vyrazené v strede nádrže. Dostanete sa k nim po odskrutkovaní dvoch skrutiek, ktorými je prichytený okrúhly (alebo obdĺžnikový) kryt.
Nebojte sa ho sňať, nieje tam tlak ani plyn. Kryt plní bezpečnostnú funkciu pre prípad úniku plynu.

A ako sa vyznať v údajoch na štítkoch ? Tie najčastejšie používané štítky nájdete keď kliknete sem 

Rozdelenie nádrží podľa vyhotovenia.

Tu je na výber trochu viac možností, delia sa podľa krajiny použitia.

  • nádrže "Talianskeho" typu. Na Slovensku a všeobecne, v strednej Európe je to najpoužívanejší typ.
    Takáto nádrž má len jeden spoločný otvor, do ktorého sa montuje príslušenstvo, takzvaný „Multiventil“, ľudovo plavák. Multiventil vyzerá takto - klikni.

Pri nádržiach Talianskeho typu sú všetky bezpečnostné funkcie zabezpečené jedným multiventilom, ktorý je namontovaný v jednom montážnom otvore. S výnimkou nádrží, ktoré sú montované zvonku vozidla všetky multiventily MUSIA byť hermeticky uzavreté pre prípad náhodného úniku a odvetrané mimo vnútorné priestory vozidla.

Diskové nádrže sa ešte delia na:

-vnútorné, pre použitie vo vnútri vozidla

-vonkajšie, namontované zospodu vozidla

  • nádrže Holandského typu. Používajú sa najmä v Holandsku, Švédsku a priľahlých severských krajinách. Najčastejšie sa s nimi stretnete na dovezených vozidlách z týchto krajín.
    Rozoznáte ich veľmi jednoducho. Nemajú len jeden konštrukčný otvor, ale viac. Nepoužívajú totiž jeden spoločný multiventil, ale každú bezpečnostnú funkciu plní samostatná časť namontovaná v samostatnom otvore. Všetky časti musia byť kvôli bezpečnosti zakryté, v tomto prípade pozdĺžnym hliníkovým krytom.

 

 

Nádrže Holandského typu sú drahšie, bezpečnostné prvky v nich použité tiež. Z týchto dôvodov je pri pri výmene nádrže po jej expirácii (10 rokov) alebo podstatnom servise najlepším riešením vymeniť Holandskú nádrž za nádrž Talianskeho typu.

  • nádrže Vialle. Holandská firma Vialle používala do konca roku 2019 špeciálne nádrže, vyrábané presne „na mieru“ tohto unikátneho zariadenia. Vnútri nádrže je namontované (okrem už spomínaného multiventilu) navyše ešte špeciálne elektrické čerpadlo na LPG. Jeho tvar a veľkosť neumožňovala namontovať (vmestiť) ho do bežne používaných nádrží, preto sa pre firmu Vialle vyrábali úplne odlišné nádrže, s väčším montážnym otvorom.
    O špecifikách a odlišnostiach tohto vynikajúceho zariadenia nájdete viac informácií v tomto článku - klikni.

V prípade potreby výmeny takejto nádrže nás kontaktujte, momentálne je z technických príčin na strane výrobcu výpadok niektorých rozmerových verzií. O dostupnosti Vám dáme informáciu individuálne.

Životnosť LPG nádrže

Životnosť (použiteľnosť) LPG nádrže vo vozidle stanovuje výrobca nádrže. Z dôvodu zachovania bezpečnosti je to 10 rokov od dátumu jej výroby. Po tomto termíne je potrebná jej výmena. Odporúčam Vám skontrolovať si dátum, kedy bude výmena potrebná a pripraviť sa na ňu s dostatočným predstihom. O povinnosti vymeniť nádrž po jej expirácii píšem v tomto článku - klikni.

Nádrže Talianskeho typu máme skladom takmer všetky rozmery a výmenu Vám vieme zrealizovať na počkanie. Ak však máte nádrž Holandského typu, prípadne nádrž Vialle pripravte sa na jej výmenu včas. Kontaktujte nás s predstihom tak, aby bol dostatok času na zabezpečenie všetkých potrebných komponentov.
Aby sme Vám vedeli podať informáciu o dostupnosti nádrže, ktorú máte namontovanú nám najviac pomôžete tak, že nám pošlete fotografiu štítku z nádrže, kde sú vyrazené všetky potrebné identifikačné údaje. Vyrazené sú na každej jednej nádrži, bez výnimky. Neexistuje nádrž, ktorá tieto údaje na sebe vyrazené nemá. Buď na nej nájdete štítok na ktorom sú, alebo (v prípade vnútornej diskovej nádrže) sú vyrazené na ploche v strede nádrže, pod krytom. Sú tam všetky potrebné údaje a my Vám budeme vedieť na počkanie overiť dostupnosť presne takej nádrže, akú potrebujete.

Štítky na nádržiach LPG vyzerajú takto:
Keď sa jedná o vonkajšiu nádrž, POD vozidlom tak po rokoch vyzerá takto...

...a pokiaľ je to vnútorná nádrž tak vyzerá takto.
Tento obrázok je zároveň "ťahák" pre zákazníkov, ktorí si potrebujú objednať nádrž pre Holandské zariadenie Vialle.
Pre správne objednanie potrebujeme celý štítok, prípadne údaje, na ktoré ukazuje prst 

Toto je teda základné zhrnutie informácií o najviac používaných typoch LPG nádrží.

Odporúčam prečítať si článok najmä v prípade, že Vás v dohľadnej dobe čaká výmena nádrže a máte nádrž, ktorú je potrebné objednávať. Vyhnete sa tak časovému stresu ktorým sa stretávame pomerne často.

Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku-klikni

 

.

Hľadať

No Internet Connection