Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Benzín E10: nutné zlo (časť 2)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

V prvej časti nášho seriálu sme si vysvetlili, PREČO Slovensko zaviedlo benzín E10.

Zjednodušene povedané spaľovanie etanolu produkuje menej emisií CO2, a NOx v porovnaní so spaľovaním rovnakého množstva benzínu. Nie každý vie, že Biozložka je v benzíne na Slovensku už dlho (takmer 15 rokov), len to nevzbudilo toľko pozornosti ako príchod E10.

V tomto článku by som Vám chcel priblížiť, čo to vlastne tá biozložka je.

Niečo o predpisoch EU

Európska únia má predpisy, ktoré upravujú okrem iného aj množstvo (podiel) a druh biozložiek v palivách. Pre benzín to je buď je vo forme priameho prídavku ako etanol, alebo vo forme ETBE. Etanol horí výrazne čistejšie ako benzín. Aj keď sa podobne ako benzín nespáli dokonale, objem oxidov dusíka je výrazne nižší. Etanol môže mať vyššie oktánové číslo, a to až 106.  Druhá spomínaná biozložka je prísada vyrobená z etanolu a rafinérskeho plynu, ktorý vzniká pri výrobe samotného benzínu. Je to palivo vyrobené na báze biometanolu, ktoré môže mať oktánové číslo až 118.

Percentuálny podiel BIO začínal zhruba na 2 %, aktuálne ho je do 9%. Očakáva sa, že v dohľadnej dobe stúpne tento podiel na rovných 10 % (tam pramení číslo 10 v označení E10). Vyzerá to teda tak, že si na pár rokov môžeme pokojne vydýchnuť, nejaký čas nebude podiel biozložky rásť.

Etanol. ETBE. Čo je čo ? Z čoho sa vyrába ETBE?

ETBE je chemickou zlúčeninou, vychádzajúcou z etanolu a jednej plynnej zložky v rafinérii. Podľa slovenskej legislatívy je 47 % tohto objemu obnoviteľných. Takže keď pridáte do benzínu jedno percento ETBE, môžete si započítať 0,47 % obnoviteľnej zložky. ETBE má niektoré vlastnosti lepšie v porovnaní s etanolom. Nie je napríklad taký agresívny voči tesneniam ani taký korozívny.

Z čoho sa vyrába etanol?

Na výrobu etanolu sú  vhodné viaceré rastliny napr. obilie, zemiaky, kukurica, cukrová trstina, cukrová repa, ovocie a i. Niektoré plodiny sú viac výdajné, iné menej. Samozrejme, preferujú sa tie s vysokým energetickým potenciálom, v EÚ hlavne cukrová repa a kukurica. Rôznorodé zdroje uvádzajú, že z jedného hektára poľa s cukrovou repou je možné získať takmer 5 tisíc litrov etanolu.

Dá sa predísť tankovaniu E10 na Slovensku?

Áno dá. U nás máte totiž stále na výber, rovnako ako v Nemecku. Pokiaľ zvolíte prémiové palivo, tam je stále podiel biozložky E5. Výhodou prémiových palív môže byť aj fakt, že vzhľadom na ostatné prímesi sa vám môže predlžiť dojazd o pár kilometrov. Tiež niektoré prémiové benzíny môžu mať vyšší podiel ETBE namiesto spomínaného etanolu.

S biozložkami sme na maxime

Je jedno, či sa bavíme o nafte, alebo o benzíne. Aktuálne sa už oveľa viac biozložiek do palív pridávať nebude. Do budúcna sa však plánuje úplne iné zloženie palív, ktoré by sa malo vyrábať aj recykláciou z odpadu. Známa je aj nafta R33 BlueDiesel, ktorej až tretina zloženia pochádza z obnoviteľných zdrojov. To nás však zatiaľ „trápiť“ nemusí, budeme to riešiť keď to bude aktuálne.


Pozitíva biozložky:
Biozložky v benzínovej zmesi okrem iného priaznivo ovplyvňujú jeho prchavosť, čiže podporujú horenie resp. spaľovanie. Navyše môžu zvyšovať aj spomínané oktánové číslo. To neznie vôbec zle, práve naopak.

Negatíva biozložky:
Po pridaní kyslíka palivo rýchlejšie starne a je menej stabilné a teda sa znehodnocuje. Navyše na seba viažu vodu, čiže môže poškodzovať kovové súčasti palivového systému. Tiež napadá aj plastové a gumové dielce. Samozrejme, to závisí od vnútorného zloženia týchto dôležitých  komponentov palivových systémov. Niektoré sú odolné, iné nie.

Toľkoto teda na tému, čo to vlastne tá biozložka je. Pokračovanie nabudúce...

Veľmi zaujímavý videorozhovor na túto tému s viacerými odborníkmi z branže nájdete na tomto odkaze - klikni.

Späť na predchádzajúci článok - klikni

Diskusiu k téme sme založili na našom Facebooku-klikni

 

.

Hľadať

No Internet Connection