Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Motorový olej: Ako, kedy a prečo meniť?

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Motorový olej je základnou súčasťou každého spaľovacieho motora. Zabezpečuje to, že sa v ňom hýbe to, čo sa hýbať má. Elektormotory olej nepotrebujú, preto pre ne výmena ani nie je relevantná. Pozreli sme sa na základné fakty o tom ako sa správať k motorovému oleju a zodpovedali na niektoré základné otázky.

Dokážem si olej  vymeniť sám?

Tu je jednoznačná odpoveď, áno, každý trochu zručnejší človek si dokáže olej vymeniť sám. Pred výmenou treba motor trochu zohriať, aby mal lepšiu viskozitu a vytieklo ho čo najviac. Po zastavení a zabrzdení tak otvorte viečko na vrchu, aby nevznikal podtlak a môžete vypúšťať. Teda po odskrutkovaní výpustnej skrutky. Pri výmene motorového oleja sa spravidla mení aj olejový filter. Ten je špecifický pre daný motor. Uvoľniť sa dá špeciálnym prípravkom. Vraziť do neho skrutkovač a otočiť tak nie je správna cesta. Na naskrutkovanie olejového filtra stačí dotiahnutie rukou, ale nezabudnite olejom prejsť po kraji styčnej plochy, čo zlepší tesnenie.

Je však nutné si pozrieť čo všetko sa mení pri výmene motorového oleja. Niektoré autá majú predpísanú aj výmenu výpustnej skrutky, keďže tá je tesniacim prvkom. Pred výmenou vo vlastnej réžii teda odporúčame naštudovať niekoľko youtube videí o danom aute, aby ste na nič nezabudli a pozrieť fóra, čo všetko sa mení. Určite niektoré informácie nájdete aj v našich fórach. A druhá možnosť je nechať to predsalen na niekoho kto s týmto už robil a má aj možnosť ekologicky zlikvidovať použitý motorový olej.

Kedy meniť motorový olej?

Na túto otázku dáva základnú odpoveď servisná knižka a servisný plán daného auta. Avšak nezriedka autá prichádzajú s neuveriteľne dlhými intervalmi, čo znamená, že olej už nemusí fungovať úplne dokonale. Aj napriek servisnému intervalu 30-tisíc kilometrov, alebo dva roky je väčšinou pre motor dobré skrátiť tieto intervaly na 1 rok, alebo 15-tisíc kilometrov. V extrémnych prípadoch, ak jazdíte naozaj dynamicky nie je zlé porozmýšľať ani o 10-tisícovej hranici.

Väčšina nových motorov má algoritmus na stanovenie životnosti motorového oleja. Podľa toho upravuje aj nájazd, po ktorom treba olej vymeniť. Dokonca niektoré automobilky dokážu prepnúť nastavenie na prostredie so zvýšenou záťažou, aj ak ju auto nemá. Tým tiež dokáže skrátiť interval na výmenu oleja. Na tomto predsa nie je vhodné šetriť, ak nám má auto vydržať naozaj dlho.

Prečo meniť motorový olej?

Motorový olej má nielen funkciu mazania, ale čiastočne aj chladenia, lebo vlastne stále cirkuluje v motore. A tiež má čistiacu funkciu. To, že sa dostáva do tých najtajnejších zákutí znamená, že z nich vyberá aj nečistoty, ktoré vznikajú opotrebením jednotlivých častí vozidla. Aj to je dôvod prečo je zo zlato-žltej tekutiny zrazu čierna, keď ju vyberáte. Nie je to teda úplne zrazu, lebo tento jav sa deje postupne, počas zvoleného intervalu. Práve toto je jeden z dôvodov prečo je dobré skrátiť interval výmeny. Čím dlhšie je olej v aute, tým viac nečistôt v sebe má a tie nezostávajú v olejovej vani, ale putujú znova celým motorom spolu s olejom. Presne toto je aj dôvod prečo nie je úplne vhodné veriť informáciám o celoživotnej olejovej náplni v prevodovke. Aj tu sa odporúča vymeniť olej každých 100-tisíc kilometrov aj ak výrobca hovorí o tom, že olej vydrží celý čas.

Aký motorový olej zvoliť a čo znamenajú označenia motorového oleja?

Najzákladnejšie pravidlo hovorí o tom, že motor je stavaný na nejaký olej, ktorý predpisuje výrobca a nie je vždy vhodné meniť túto špecifikáciu. Je to z dôvodu, že výrobca vie ako je motor stavaný a podľa toho určí aj najlepší dostupný olej. Okrem základného označenia olejov teda funguje aj nastavenie jednotlivých noriem, podľa požiadaviek výrobcov automobilov. Vlastne je vhodné riadiť sa aj týmito normami.

To základné označenie motorového oleja má väčšinou tvar zložený z písmena a čísel. Pozrieme sa na to na príklade. Veľmi častým je použitie motorového oleja 5W-40. Hovorí o tom v akom teplotnom rozmedzí má motorový olej najlepšie vlastnosti. Prvá časť, 5W skrýva v sebe fakt, že je vhodný do -25 stupňov Celzia a druhá o vrchnej hranici 40 stupňov Celzia. To znamená, že je vhodný aj pre naše končiny. Pre lepší prehľad sme zosumarizovali jednotlivé časti do tabuľky.

Označenie

Teplota

0W

-30 stupňov Celzia

5W

-25 stupňov Celzia

10W

-20 stupňov Celzia

15W

-15 stupňov Celzia

20W

-10 stupňov Celzia

25W

-5 stupňov Celzia

20

20 stupňov Celzia

30

30 stupňov Celzia

40

40 stupňov Celzia

50

50 stupňov Celzia

60

60 stupňov Celzia

 

 

Je však jasné, že pre výkonné autá je lepší motorový olej, ktorý je tekutejší počas väčšieho intervalu, tak nezriedka používajú 5W-50. Avšak ak chcete zmeniť  špecifikáciu motorového oleja a nevyznáte sa v tom, tak sa radšej poraďte s odborníkom. Inak stačí dodržať špecifikáciu výrobcu. Vlastne platí, že čím nižšie je prvé číslo, tým menej je motorový olej viskózny pri nižších teplotách. Ďalším nepísaným pravidlom je, že čím nižšiu má olej viskozitu, tým je nutné častejšie ho meniť.

V zásade je teda najlepšie dodržiavať špecifikáciu danú výrobcom motora a treba dbať aj na to aké komponenty je nutné meniť. Každé auto to môže mať inak.

Zdroj : Magazin Autobazar.eu

Hľadať

No Internet Connection