Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Ktoré autá nemôžu používať benzín E10? ACEA zaktualizovala ich zoznam

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

O benzíne BA 95 E10 s vyšším obsahom biozložiek sme už popísali dosť. Európske združenie automobilových výrobcov (ACEA) zverejnilo aktuálny zoznam modelov áut s odporúčaním a výnimkami 

súvisiacimi s používaním paliva. Môže to vaše auto jazdiť na benzín E10? Prax totiž ukázala, že v niektorých prípadoch sú tieto benzíny skutočne agresívne k materiálom palivovej sústavy a tvoria viac usadenín a kalov, než ich predchodcovia E5. Nájdete v zozname aj svoje auto?
benzin_E10_ano_nie

Začiatok roka 2020 sa pre mnohých slovenských motoristov niesol v znamení obáv z používania nového automobilového benzínu s vyšším podielom biozložiek. Obavy však boli oprávnené, palivo s doplnkovým označením E10 totiž nemohli tankovať všetky autá. Motoristi jazdiaci na starších vozidlách preto zisťovali, či je ich vozidlo vhodné na použitie nového benzínu E10 a ak nie, často im nezostávalo nič iné, ako riskovať poškodenie auta, alebo sklopiť zrak a tankovať drahé prémiové benzíny, ktoré si poväčšine zachovali označenie E5. Zoznam áut s poznámkami o vyhovujúcom palive pravidelne vydáva Európske združenie automobilových výrobcov (ACEA). Pribúdajúce skúsenosti a informácie od samotných automobiliek znamenajú každoročnú aktualizáciu databázy. Tzv. „Zoznam kompatibility“ (klikni).
ACEA zoznam naposledy aktualizovala v decembri 2021. Ak vás zaujíma, či v ňom nájdete svoje auto, nazrite a študujte.

Fiat a E10
Máte doma športové Punto s motorom 1.8 16V? Tak zabudnite na benzín E10. Fiat ho v tomto aute vôbec neodporúča používať.

Pohroma pre odstavené autá
O pripravovaných legislatívnych zmenách súvisiacich s príchodom nových palív sú automobilky samozrejme informované s predstihom, aj na palivo E10 sa preto pripravovali podstatne skôr, než sa začalo používať. Prakticky všetky nové autá od roku 2009 sú konštruované na spaľovanie tohto paliva. Nad staršími však visí otáznik (väčšina vozidiel je však na spaľovanie E10 pripravená už od rokov 2000 – 2003). Aby si boli motoristi istí, ACEA vydáva spomínaný zoznam. Prax však potvrdzuje, že ani novšie autá nie sú pri použití benzínu E10 úplne „za vodou“. E10 má totiž nižšiu oxidačnú stálosť a jeho dlhodobé „skladovanie“ v palivovom systéme auta môže spôsobiť nebezpečné úsady. Stále preto platí známe pravidlo, že s autami treba jazdiť a pri ich dlhodobom odstavení musíte počítať s tým, že by ste novú sezónu mali odštartovať s čerstvým benzínom v nádrži. A na rozdiel od minulosti, kedy sa pri starších autách odporúčalo tankovať pred odstavením auta, či motorky doplna, dnes platí presný opak a nechať v nádrži len nevyhnutné minimum paliva (pri autách s plechovými palivovými nádržami).

Na záver bonus pre Vás.

Veľmi zaujímavý videorozhovor na túto tému s viacerými odborníkmi z branže nájdete na tomto odkaze - klikni.

zdroj: TopSpeed, ACEA

Diskusiu na tému E10 sme nájdete na našom Facebooku-klikni

.

Hľadať

No Internet Connection