Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Popularita LPG rastie

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

LPG je najpoužívanejšie alternatívne palivo na svete používané s konvenčnými palivami ako sú benzín a nafta. Ako sa mu darí vo svete ?

Na celom svete jazdí 28,3 milióna vozidiel na LPG.
Na celom svete je postavených 81.500 čerpacích staníc LPG.
Na celom svete sa za rok 2022 predalo 45.747.520.000 litrov LPG.

Popularita LPG neustále rastie

Mnohé krajiny majú dobre rozvinuté trhy s autoplynom (ďalej LPG). Globálne spotreba LPG počas prvých dvoch desaťročí tohto storočia neustále rástla, pričom v roku 2019 dosiahla nové maximum 27,1 milióna ton za rok.
V roku 2020 klesla o 10% s poklesom používania ostatných palív v dôsledku pandémie COVID-19.


Dopyt po LPG sa v roku 2021 s obnovou ekonomických aktivít nielen v oblasti dopravy ale aj návratom ostatných aktivít do normálu opäť zvýšil o niečo viac ako 3% na 25,1 milióna ton za rok.
(pozn. 1 tona LPG = cca 1.820 litrov LPG).

V posledných dvoch rokoch došlo k výrazným rozdielom v základných trendoch. Zlepšila sa ekonomika jazdy (spotreba) vozidiel, na niektorých hlavných trhoch došlo k poklesu Fleetového vozového parku s vozidlami využívajúcimi LPG pričom niektoré trhy pokračujú v expanzii vďaka kompetentným vládnym opatreniam a stimulom.


Z grafu vidíme, že dopyt zostáva vysoko koncentrovaný na relatívne malom počte trhov. 5 krajín s najväčšou spotrebou LPG - Rusko, Turecko, Kórea, Poľsko a Ukrajina - spolu tvorili takmer presne 71% spomedzi 25-tich krajín ktoré sa zúčastnili prieskumu. 

LPG je ako alternatívna pohonná látka pre motorové vozidlá v EU najrozšírenejšia v Turecku. Podľa údajov z roku 2021 bolo v Turecku registrovaných viac ako 4,9 milióna áut s LPG pohonom. Na druhom mieste je Poľsko s 3,4 miliónom registrovaných vozidiel s LPG pohonom. Medzi ďalšie krajiny s významným počtom áut poháňaných LPG patria Rusko (3M vozidiel), Taliansko (2,8M), Ukrajina (2,6M) a Južná Kórea (1,9M).

Z grafov vidíme, že popularita LPG ako pohonnej látky pre motorové vozidlá sa líši nielen podľa krajín, ale aj podľa kontinentov. Napríklad v USA a Kanade sa LPG ako palivo pre motorové vozidlá používa menej často ako v Európe a Ázii. V týchto krajinách sú v súčasnosti obľúbené skôr hybridné vozidlá a elektromobily. Napriek tomu sa LPG pre pohon často používa v nákladnej doprave a v manipulačnej technike. 

Ázia je veľký a rozmanitý kontinent, takže sa používanie LPG ako pohonnej látky pre motorové vozidlá v rôznych jej krajinách líši. Existujú niektoré krajiny v Ázii, v ktorých je LPG veľmi populárne ako alternatívna pohonná látka pre motorové vozidlá a v niektorých sa nepoužíva vôbec.

Napríklad v Južnej Kórei bolo v roku 2020 registrovaných približne 2 milióny áut s LPG pohonom, čo predstavuje vysoký podiel na celkovom počte áut v tejto krajine. V Japonsku a Thajsku sa LPG tiež používa ako pohonná látka pre motorové vozidlá, aj keď nie v takom rozsahu ako v Južnej Kórei.

Celkovo by sa dalo povedať, že LPG ako pohonná látka pre motorové vozidlá je vo viacerých krajinách Ázie veľmi rozšírené a obľúbené.

Nižšie uvádzam zoznam vybraných krajín s počtom áut poháňaných LPG v roku 2021:

- Nemecko - približne 600 000

- Holandsko - približne 213 000

- Írsko - približne 30 000

- Česko - približne 200 000

- Austrália – približne 550 000

- Slovensko – približne 130 000

Celosvetovo predstavuje LPG ako palivo v súčasnosti 1,2% z celkového počtu spotrebovaného paliva v cestnej doprave. Percentuálny podiel LPG vozidiel sa medzi krajinami, ktoré sa zúčastnili prieskumu značne líši.
Z iba 0,049% v Spojených štátoch na takmer 28% na Ukrajine. V Turecku a Bulharsku tvorí podiel vozidiel s LPG viac ako 10%.

Obrovský nepomer v používaní LPG oproti konvenčným palivám (benzín a nafta) sa vysvetľuje najmä rozdielmi vo vládnych stimuloch. Napriek skutočnosti, že sa LPG výraznou mierou podieľa na znižovaní znečisťovania životného prostredia nemá k každej krajine rovnakú podporu. Pritom k tomu stačí tak málo. Chcieť...

Ak Vás článok zaujal podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. Diskusiu k tomuto článku najdete na našom Facebooku - klikni

Zdroj: WLPGA 22.12.2022, Hatiar, s.r.o.
www.wlpga.org

Hľadať

No Internet Connection