Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Sviečky na LPG

Kvalita a stav zapaľovacích sviečok je pri motoroch na plyn (LPG / CNG) zásadná vec. To Vám potvrdí každý skúsený automechanik.  Aktualizované 13.01.2024


Pokiaľ chceme docieliť, aby motor na plyn fungoval spoľahlivo je potrebné venovať zvýšenú pozornosť výberu zapaľovacích sviečok.

  • Kvalitná sviečka má prevedenie z ušľachtilých kovov s pokrytím špeciálnou vrstvou, ktorá chráni závity a uľahčuje montáž/demontáž
  • Pravidelnou a včasnou výmenou zapaľovacích sviečok zabránite nezvratnému poškodeniu Lambda-sondy a katalyzátora
  • Vzdialenosť elektród je dôležitá, pred montážou sviečok ju vždy skontrolujte

Nesprávny výber alebo stav zapaľovacích sviečok má na svedomí výpadky zapaľovania = nespálené palivo vo výfukovom potrubí = masívne poškodzovanie Lambda-sond a katalyzátora. Následky vedia byť dosť drahé...

Často dostávame otázky prečo motor pri jazde na plyn trhá, ale na benzín nie. Prečo je to tak ?

Pretože pri výbere správnej zapaľovacej sviečky je nutné vedieť, že:

  • zapálenie plynu sa veľmi výrazne líši od zapálenia benzínu: zmes plynu a vzduchu sa zapaľuje ťažšie v porovnaní s benzínom
  • zápalná teplota (bod vzplanutia) zmesi paliva a vzduchu je pri benzíne približne 100°C, pri LPG cca 460°C  (takmer 5x vyššia ! ) Požiadavky na kvalitu sviečok sú preto 5x vyššie.
  • zmes plynu a vzduchu horí v porovnaní s benzínom pri mierne vyšších teplotách
  • materiály elektród a telesa sviečky môžu v tomto prostredí rýchlejšie degradovať
  • zapaľovacia sviečka musí odvádzať viac tepla
  • zapaľovacie napätie je po prestavbe na LPG nezmenené. Pri opotrebovanej sviečke tým rastie riziko výpadku zapaľovania, motorom "trhá"


Z týchto dôvodov sú na sviečky pri motore s pohonom na plyn kladené vyššie nároky. Sviečka, ktorá ešte má schopnosť zapáliť benzín LPG už nemusí "vládať" zapáliť.

Za najlepšie riešenie považujeme prechod od štandardných zapaľovacích sviečok na sviečky z ušľachtilých materiálov, prípadne a v niektorých prípadoch úpravu (zmenšenie) vzdialenosti elektród.

Najčastejšie používaná alternatíva v našom servise sú kvalitné zapaľovacie sviečky zo sortimentu firmy NGK. V niektorých (najmä jednoduchších) motoroch fungujú perfektne sviečky radu V-Line, pre iné je najlepšie riešenie LASERLINE. Sviečky NGK poskytujú ideálnu zapaľovaciu sviečku pre takmer každé európske auto, ktoré bolo prestavané na LPG.


Medzi ich hlavné prednosti patria:

  1. Hi-tech elektródy - Zapaľovacie sviečky NGK LASERLINE majú strednú elektródu s irídiovou špičkou a bočnú elektródu s platinovým čipom. Tieto čipy z ušľachtilých kovov sú privarené pomocou náročného a firmou NGK patentovaného postupu pomocou laseru. Výhoda: Tieto ušľachtilé kovy odolávajú nepriaznivým podmienkam pri prevádzke na plyn. Vzdialenosť elektród zostáva počas celej životnosti takmer rovnaká, oveľa lepšie odoláva opotrebeniu.

  2. Individuálna vzdialenosť elektród - Pri každom type zapaľovacích sviečok LASERLINE bola pre prevádzku vopred nastavená ideálna vzdialenosť medzi strednou a bočnou elektródou. Ručné prispôsobovanie teda odpadá.

  3. Optimálne tepelné vlastnosti - Medené jadro v elektróde každej zapaľovacej sviečky NGK LASERLINE zlepšuje odvádzanie tepla a pomáha tak optimálne regulovať zvýšenú úroveň teplôt pri prevádzke na plyn. Konštrukčné vlastnosti chránia tieto zapaľovacie sviečky ešte lepšie pred zanášaním sadzami

  4. Tepelný štít pre telo sviečky - Vrstva špeciálnej zliatiny pokrýva telo každej zapaľovacej sviečky NGK LASERLINE. Tá je tak chránená pred vyššími teplotami prípadne pred zvýšeným ohrozením koróziou. Podobnú vrstvu v súčasnosti neponúka žiadny iný výrobca na trhu.
  5. Uľahčenie zapaľovacím cievkam - Testy NGK preukázali: Pri prevádzke na plyn sa potrebné zapaľovacie napätie zvyšuje až o 7000 voltov - to je tvrdý test zapaľovacích cievok. Iba 0,6 mm hrubá Irídiová stredná elektróda zapaľovacích sviečok NGK LASERLINE pôsobí proti tomu. Vystačí si s mimoriadne malým zapaľovacím napätím. Okrem toho jej tvar priaznivo ovplyvňuje optimálne šírenie čela iskry.

 

Ako sa ďalej delia typy zapaľovacích sviečok sa dočítate v tomto článku - klikni


Nečakajte, pokiaľ Vás začne motor trhaným chodom upozorňovať na problém. Vymeňte sviečky radšej včas. Ideálne je urobiť tak v intervale, ktorý predpisuje výrobca vozidla.
Odmenou Vám bude dlhá životnosť katalyzátora a Lambda-sondy. Nespálené palivo z valca ich totiž extrémne poškodzuje (najmä tepelne, nespálené palivo pri výpadkoch zapaľovania horí vo výfukovom potrubí).
Zanedbaný interval výmeny (spolu s inými faktormi zanedbanej údržby) vie napáchať veľké škody. Sviečka na obrázku je toho dôkazom...
opalena zapalovacia sviecka

Funkcia motora na plyn

Čo dodať na záver ?

A nezabudnite:  Je veľmi dôležité mať v poriadku nielen sviečky, ale zapaľovanie ako celok.

Zapaľovacie sviečky, indukčné (zapaľovacie) cievky a zapaľovacie káble (ak sú použité) sú tou najčastejšie opravovanou časťou motora v našom servise pri problémoch s trhaním motora.

Ak sa Vám článok páčil potešíte nás jeho zdieľaním 👍

Diskusiu na tému zapaľovacie sviečky nájdete tu - klikni

 

Hatiar Marián

 

Hľadať

No Internet Connection