Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Výmena LPG nádrže.

Z dôvodu zachovania bezpečnosti je na vozidlách vybavených pohonom LPG potrebné vymeniť nádrž na LPG po 10-tich rokoch od dátumu jej výroby.  Aktualizované 22.5.2023

Počita sa 10 rokov od dátumu výroby nádrže, nie od dátumu montáže LPG zariadenia do vozidla, pripadne dátumu výroby vozidla (v prípade továrenskej zástavby - klikni).

10 rokov je lehota, počas ktorej podľa platných medzinárodných predpisov EHK 67R-xx za bezpečnosť LPG nádrže zodpovedá jej výrobca.
Po tejto lehote sa nádrž nesmie používať a je nutná jej

-revízia osobou poverenou výrobcom

-výmena.

Žiaľ, na Slovensku nieje žiadna poverená osoba na revízie takže je nutná výmena nádrže.

Toto platí aj pre vozidlá, ktoré majú LPG zariadenie inštalované výrobcom vozidla.



Vozidlo s neplatnou životnosťou LPG nádrže neprejde cez STK a EK (od r.2018/19 je to povinne kontrolovaný údaj) a v tom najhoršom prípade môže dôjsť k problémom v prípade, ak sa s takýmto vozidlom stanete účastníkom dopravnej nehody.

Skontrolujte si preto životnosť Vašej LPG nádrže ešte pred samotnou návštevou STK a EK.

Ako zistím vek nádrže ?

Veľmi jednoducho.
V tejto časti našich stránok - klikni nájdete potrebné informácie o takmer všetkých typoch, tvaroch a rozmeroch takmer všetkých používaných LPG nádržiach, ktoré sa bežne vo svete používajú.
Pokiaľ nemáte informácie o Vašej nádrži vo Vašej LPG dokumentácii prečítajte si tento článok - klikni, v ktorom sa snažíme pomôcť Vám zorientovať sa v označovaní nádrží LPG. Veríme, že Vám článok pomôže :-)

Ako postupovať v prípade potreby výmeny LPG nádrže ?

Veľmi jednoducho, kontaktujte nás.

Výrazne nám pomôžete, ak budete vedieť identifikovať nádrž, ktorú máte vo vozidle namontovanú.
Potrebujeme poznať najmä jej rozmery a typ.

Pokiaľ bola prestavba Vášho vozidla vykonaná u nás stačí nám nadiktovať EČV (ŠPZ) vozidla, údaje si nájdeme v našom archíve.

Pokiaľ sa jedná o LPG inštalované inde všetky údaje o Vašej LPG nádrži nájdete vyrazené na výrobnom štítku vašej nádrže, ktorý je na nej  "navarený".
našom článku - klikni nájdete podrobný návod AKO ZISTIŤ akú nádrž máte inštalovanú vo vozidle ktorú potrebujete vymeniť.

A teraz, keď už viete akú nádrž máte vo vozidle pokojne nás kontaktujte - klikni, radi Vám pomôžeme.

Na našom pracovisku Vám v dohodnutom termíne LPG nádrž na počkanie vymeníme za novú a Vy budete mať už za pár hodín vozidlo spôsobilé na premávku v duchu nášho loga, spoľahlivé a bezpečné.
Zároveň sa vyhnete trampotám a bez problémov môžete absolvovať STK a EK.

Nádrže LPG na vozidlách s továrenským LPG

Často sa stretávame s informáciou, že vozidlo s "fabrickým" LPG nepotrebuje vymeniť nádrž po 10-tich rokoch. Je to pravda ?
Ano, aj nie.


Výrobca LPG nádrže dodáva s každou novou nádržou certifikát, ktorý potvrdzuje spôsobilosť nádrže po dobu 10 rokov od dátumu výroby. Tak určuje medzinárodný Európsky predpis EHK 115.
Po uplynutí tejto lehoty 10 rokov je nádrž (a s ňou aj celé vozidlo) nespôsobilá, pokiaľ na nej nebude vykonaná kontrola na Akreditovanom pracovisku Akreditovaným technikom.
Technik nádrž skontroluje predpísaným spôsobom a PÍSOMNE potvrdí jej spôsobilosť na dobu najviac 5 rokov. Takáto kontrola môže byť na vozidle vykonaná maximálne 2x, potom je nutná výmena nádrže - klikni.

Keďže však na území Slovenska takéto Akreditované pracovisko neexistuje (platí k dátumu 5/2023) kontrolu môže vykonať len výrobca nádrže priamo v jeho priestoroch. Cenu takejto kontroly nepoznáme, nateraz nevieme o ziadnom motoristovi, ktorý tam bol.
Ak teda máte vozidlo s "továrenským" LPG, nádrž LPG staršiu ako 10 rokov a neviete nájsť Akreditované pracovisko kontrol LPG nádrží Vaše vozidlo ľahko dostanete do stavu spôsobilé výmenou nádrže za novú. Získate tým istotu na ďaľších 10 rokov, že Vaše auto bude jazdiť spoľahlivo a bezpečne.

Upozornenie.

Výmenu LPG nádrže smie vykonávať len Oprávnené LPG pracovisko a technik s platným osvedčením.

Majte teda na pamäti základnú potrebu, ktorá je zakotvená v zákone:

Jazdite s nami SPOĽAHLIVO a BEZPEČNE.

Pár poznámok na okraj:
1.: Nádrže pre LPG zariadenia značky Vialle (Holandsko) je potrebné objednať vopred "na mieru" konkrétneho vozidla. Momentálne registrujeme z technických príčin na strane výrobcu ich úplný vypadok, na situácii však intenzívne pracujeme. Pre overenie dostupnosti nádrže Vialle je potrebné zaslať nám mailom odfotený identifikačný štítok priamo z Vašej nádrže.
Viac informácií o tejto prémiovej značke LPG zariadení nájdete tu 

2.: Nádrže pre zariadenia značky JTG-Icom nemáme v ponuke, táto značka sa na Slovensku nemontuje. 


 

 

Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku-klikni

 

.

Hľadať

No Internet Connection