Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

S týmto palivom jazdíte na Slovensku najlacnejšie

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ministerstvo hospodárstva SR upozorňuje na nové povinnosti prevádzkovateľov čerpacích staníc, ktoré musia spĺňať všetky členské krajiny Európskej únie. Podľa novej normy musia verejne prístupné čerpacie stanice...

Podľa novej normy musia verejne prístupné čerpacie stanice zverejniť viditeľne a čitateľne porovnanie cien prevádzky vozidla počas 100 km pre jednotlivé palivá, vrátane tých alternatívnych.

Jasné informácie pre zákazníkov

Prepočet cien má byť vykonávaný pre segment C, teda autá ako je napríklad Škoda Octavia, ktoré sú podľa MHSR na trhu najzastúpenejšie v kategórii M1. Ministerstvo na svojej webovej stránke vysvetľuje aj spôsob a metodiku volenia reprezentatívnych modelov a následný výpočet priemernej spotreby, od ktorej sa odvíja cena paliva na 100 km.


Čerpacie stanice majú zverejňovať informácie, ktoré na webe zverejňuje MHSR za každý uplynulý štvrťrok, vždy najneskôr do 31.1., 31.4., 31. 7. a 31.10. kalendárneho roku.

Najaktuálnejšie dostupné prepočty sú z tretieho štvrťroku, pričom podľa nich ostáva najlacnejšou aj naďalej elektrická energia. Prekvapivo je však jej cena takmer rovnaká, ako v prípade LPG, ktoré je v autách oveľa prístupnejšie a lacnejšie na montáž.

Na druhej strane najdrahší je vodík, ktorého cena na 100 km sa má pohybovať až na úrovni 18,14 € – pre porovnanie za benzín E10 je to len 9,18 €, teda približne polovica. Na vodíku je pritom zaujímavé aj to, že je na Slovensku takmer nedostupný a autá, ktoré ho dokážu zužitkovať, sú drahé ešte aj v porovnaní s batériovými elektromobilmi.

Ceny stále kolíšu

Ceny palív na Slovensku aj naďalej pomerne silno kolíšu a viac ani elektrické autá neušetria tak veľa, ako pred niekoľkými rokmi. Naďalej však ostáva najlacnejším pohonom, pričom, na rozdiel od LPG, benzínu či nafty, je možné auto nabiť aj doma.

Na verejných nabíjačkách je však možné nabiť auto o poznanie rýchlejšie a záujem o takúto infraštruktúru si začínajú všímať aj siete čerpacích staníc, z ktorých niektoré sú pripravené vymieňať za ne klasické stojany na benzín či naftu.

Spoločnosť Shell chce vytvárať tzv. „centrá mobility“, kde zákazník namiesto benzínu, nafty a LPG nájde iba nabíjacie miesta pre EV. Okrem toho plánuje gigant rozšíriť svoju ponuku bioskvapalneného zemného plynu a vodíka pre nákladnú dopravu.

Zaujal Vás článok ? Zaujíma Vás lacné jazdenie ? Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku - klikni

Zdroj: Fontech

Hľadať

No Internet Connection