Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Zvažujete nákup jazdeného auta s CNG? Na toto by ste si mali dať pozor

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 Kúpa jazdeného auta so stlačeným zemným plynom (CNG) zo zahraničia môže mať niekoľko výhod. Väčší pozor by ste si však mali dať pozor na skryté nevýhody. Môžu Vás poriadne zaskočiť...

 Začnime výhodami

Auto na CNG má obvykle mierne nižšie náklady na prevádzku. CNG je obvykle lacnejšie než benzín alebo nafta, a to nielen u nás, ale aj v zahraničí. To vám môže ušetriť peniaze na prevádzku vozidla. Avšak vzhľadom k súčasnému nepriaznivému vývoju cien na svetových burzách cena zemného plynu kolíše a už bola aj vyššia než benzín. Mierna úspora je dosiahnutá nižšou spotrebou na vozidlách s emisnou triedou Euro6 a vyššou. Vozidlá s triedou Euro5 a nižšou majú spotrebu CNG malinko vyššiu čo ich z pohľadu ekonomiky jazdy hendikepuje, ale o tom v ďaľšom článku. Dnes sa budeme venovať inej problematike, nie spotrebe. 

Aké sú teda výhody CNG pohonu?

  1. Ekologické hľadisko: CNG je ekologickejšie palivo než benzín alebo nafta, pretože produkuje menej emisií skleníkových plynov a škodlivých častíc. Mnohé krajiny podporujú vozidlá poháňané CNG ako súčasť svojich snáh o znižovanie emisií. U nás je však podpora CNG nateraz nulová.
  2. Dostupnosť paliva: Vo väčšine európskych krajín a niektorých ďalších častiach sveta je CNG relatívne dostupný. Sieť čerpacích staníc s CNG sa postupne rozrastá aj u nás, čo znamená, že už je možné cestovať dlhé trasy a tankovať bez
  3. veľkých obmedzení. Horšie sú na tom obyvatelia južného Slovenska kde je zatiaľ čerpacích staníc málo.
  4. Časť inovácií: CNG vozidlá môžu byť technologicky pokročilejšie, súčasťou inovácií v oblasti alternatívnych pohonov a inteligentných technológií.
  5. Výber vozidiel: Pri kúpe jazdeného vozidla s CNG zo zahraničia môžete mať širší výber možností, pretože nie všetky automobilky u nás ponúkajú CNG modely.

Aké sú nevýhody CNG ?

Prvou nevýhodou je obmedzený počet čerpacích staníc CNG v niektorých častiach Slovenska a obmedzená možnosť servisných služieb. Pred kúpou vozidla sa uistite, že budete mať prístup k palivu a servisným možnostiam, ktoré potrebujete.

  1. Servis a opravy: CNG vozidlá môžu byť menej bežné na niektorých trhoch, čo môže znamenať obmedzený prístup k servisným službám a náhradným dielom. Môžete naraziť na problémy s opravami a údržbou, ak výrobca alebo autorizovaný servis nie je vo vašej blízkosti.
  2. Dostupnosť CNG: Ak v zahraničí neexistuje dostatočný počet miest na tankovanie CNG, môžete mať problémy s nájdením paliva a to môže obmedziť vašu slobodu pohybu.
  3. Obmedzený výber modelov: Nie všetky automobilky ponúkajú CNG modely vo všetkých krajinách. To môže obmedziť váš výber vozidiel na trhu.
  4. Zmeny v pravidlách a predpisoch: Na Slovensku bola zavedená povinnosť absolvovať Inšpekciu CNG nádrží - klikni. Okrem tesnosti, celistvosti a neporušenosti celej CNG sústavy sa kontrolujú najmä nádrže na CNG. A práve tu je "pes zakopaný"

Inšpekcie CNG nádrží boli zavedené povinne najmä z dôvodu bezpečnosti. V nádrži na CNG je pri plnení tlak až 250 BAR čo je vskutku šialená hodnota ktorá v prípade (nedajbože) nehody može sposobiť značné škody (len pre porovnanie, LPG má v nádrži tlak 6-8 BAR). Z tohto dôvodu sa na vozidlách a nádržiach dôkladne kontroluje najmä

  • dátum životnosti nádrže
  • korózia
  • preliačiny a odreniny
  • stav držiakov a kotviacich pásov
  • stav krytov nádrží

V poslednej dobe sa nám začali množiť prípady, kedy k nám- klikni príde zákazník na inšpekciu s nádržou, ktorá už je nespôsobilá, prípadne sa koniec jej spôsobilosti veľmi rýchlo blíži. Vo väčšine prípadov sa jedná o vozidlá dovezené zo zahraničia kde kúpna cena bola veľmi nízka.


Predávajúci veľmi dobre vedel prečo auto predal lacno. Výmena CNG nádrží totiž rozhodne nieje lacná záležitosť.


Druhým najčastejším dôvodom prečo sa ľudia zbavujú vozidiel s CNG je korózia nádrží. Niektoré modely áut sú koróziou v odborných kruhoch už verejne známe, napriek tomu sa stretávame s prípadmi, že neskúsený motorista také vozidlo kúpi v nádeji, že oprava predsa nemôže byť drahá. Lenže...




Takýto stupeň korózie je už neopraviteľný a nádrž je nutné vymeniť.

Doporučujeme Vám dôkladne skontrolovať vozidlo s CNG pred kúpou, vyhnete sa patovej situácii. Predtým, než sa rozhodnete pre kúpu, uistite sa, že nádrže niesú skorodované alebo staré (expirované). Vyhnete sa pomerne drahým opravám.

Pokiaľ na vozidle nebudú zistené žiadne nedostatky budú nádrže označené takýmito nálepkami.
Zároveň dostanete Protokol o úspešnom absolvovaní Inšpekcie. Tento platí 4 roky.

Zhrnutie

Kúpa jazdeného auta zo zahraničia s pohonom CNG môže byť výhodná, ale aj náročná. Tu je zhrnutie výhod a nevýhod:

Výhody:

  1. Nižšie náklady na palivo: CNG je často lacnejší než benzín alebo nafta, čo môže viesť k úsporám na nákladoch na palivo.
  2. Nižšie emisie: CNG je čistejší palivový zdroj, čo prispieva k zníženiu emisií škodlivých látok.
  3. Ekonomické výhody: Niektoré krajiny ponúkajú daňové výhody alebo dotácie na nákup a prevádzku CNG vozidiel.
  4. Šetrnejšie k životnému prostrediu: CNG vozidlá sú šetrnejšie k životnému prostrediu a prispievajú k znižovaniu emisií skleníkových plynov.

 

Nevýhody

  1. Servis a opravy: Servis a dostupnosť náhradných dielov môžu byť obmedzené.
  2. Obmedzené čerpacie stanice: Nie všetky oblasti majú dostatok CNG čerpacích staníc.
  3. Dostupnosť CNG: V niektorých krajinách môže byť obmedzená dostupnosť CNG.
  4. Obmedzený výber modelov: Výber CNG vozidiel môže byť obmedzený.
  5. Zmeny v pravidlách a predpisoch: Pri Inšpekcii CNG nádrží može nastať patová situácia


Pred kúpou jazdeného CNG vozidla (napr. zo zahraničia) by ste si teda mali dôkladne skontrolovať najmä stav a vek nádrží. Následne zvážiť výhody a nevýhody (hlavne cenu auta) a vyhodnotiť, či kúpa bude pre Vás výhodná. Keď budete opatrní nedopadnete tak, ako tento zákazník ktorý bol nútený dať nádrže vymeniť. A práve najlacnejšie to nebolo...


Taktiež by ste mali zabezpečiť, že budete mať prístup k servisným službám a náhradným dielom a že budete v dostupnosti čerpacích staníc CNG v regióne, kde žijete.

Existujú teda len 2 cesty ako s takýmto vozidlom naložiť. Opraviť všetky závady (môže byť značne nákladné) a úspešne absolvovať Inšpekciu CNG alebo dať auto zošrotovať.

Tento článok nevznikol za účelom odradiť  Vás od CNG, práve naopak. Chcem aby ste spokojne jazdili na plyn v duchu nášho loga, SPOĽAHLIVO A BEZPEČNE. Avšak na základe množiacich sa prípadov, kedy k nám príde zákazník s nespôsobilým vozidlom Vás chcem včas upozorniť a pomôcť Vám pochopiť, prečo sú NIEKTORÉ jazdené vozidlá na CNG také lacné. V krajinách na západ od nás sú totiž predpisy pre vozidlá s CNG ešte prísnejšie ako u nás (bezpečnosť) a majitelia problémových áut sa ich jednoducho radšej zbavia než by do nich investovali pomerne veľké sumy.

Ak máte k tejto téme akékoľvek otázky alebo naopak vlastné skúsenosti budeme radi keď ich napíšete na náš Facebook - klikni

Pokiaľ prezdieľate náš článok pomôžete mnohým motoristom nedostať sa do problémov.

 

Hľadať

No Internet Connection