Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Kúpa jazdeného auta s LPG.

Tu Vám chceme poradiť ako kúpiť auto tak, aby ste si nekúpili problém. Poradíme Vám na čo si dať pozor po technickej, ale aj legislatívnej stránke...   Aktualizované 01.08.2023

V tomto článku Vám chceme odovzdať niekoľko skúseností, ktoré zažili niektorí naši zákazníci po kúpe auta na LPG. Dočítate sa, na čo je dobré si pri kúpe auta s namontovaným LPG dať pozor tak, aby ste toto rozhodnutie neskôr neoľutovali.

Tak poďme na to pekne poporiadku:

  1. ak kupujete vozidlo s namontovaným LPG zariadením ako úplne prvé si skontrolujte, či je LPG riadne zapísané v technickom preukaze vozidla.
    Nájdete to v kolónke "typ paliva".
    Bez zapísaného LPG je vozidlo, v ktorom je LPG namontované podľa zákona 106/2018 Z.z. (zákon o premávke vozidiel na pozemných komunikáciách)
    technicky nespôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách.

  2. pokiaľ bola prestavba na LPG vykonaná na Slovensku budete pri každej Emisnej kontrole a STK potrebovať originál "Protokolu o montáži"
    Ako tento Protokol vyzerá si pozrite tu - klikni
    Protokol si preto nezabudnite od predávajúceho vyžiadať. Existuje síce možnosť vystavenia Opisu protokolu, ale jeho vystavenie zbytočne zaberá čas a trocha peňazí.
    S požiadavkou na vystavenie opisu Protokolu nás oslovuje mnoho zákazníkov. Opis (kópiu) Protokolu však môže vyhotoviť len to pracovisko, ktoré vykonalo konkrétnu prestavbu daného vozidla.

    Po zadaní VIN-čísla vozidla zistíte pracovisko, ktoré prestavbu vykonalo ako aj značku namontovaného LPG zariadenia.
    Poznámka: systém eviduje len montáže vykonané na území SR len po r.2006. Systém neeviduje staršie montáže a montáže vykonané mimo územia SR.
    Máte staršie auto s namontovaným LPG a nemáte Protokol o montáži ? Kontaktujte nás...
    Dôležité !
    Pri vozidlách dovezených zo zahraničia v ktorých už bolo LPG zariadenie namontované v zahraničí sa protokol o montáži nevyžaduje. Viac informácií na tému Protokol o montáži LPG nájdete tu - klikni.

  3. každé vozidlo s LPG (alebo CNG) pohonom musí byť povinne označené nálepkou LPG (CNG). Pokiaľ nálepku nemáte hrozí pokuta 60 €.

  4. pri každej montáži vystavujeme "Návod na obsluhu LPG zariadenia", ktorého súčasťou je záručný list. Zapisujú sa doň servisné prehliadky a každá podstatná oprava (aj výmena filtrov LPG). Pokiaľ Vám ho predávajúci predloží je to veľmi dobré znamenie. Znamená to, že mu na stave vozidla vrátane LPG zariadenia záležalo a že chodil na doporučené kontroly - klikni.
    Skontrolujte si či bola LPG zariadeniu venovaná náležitá starostlivosť. Ovplyvňuje to jeho životnosť ako aj životnosť motora.

  5. venujte pozornosť značke namontovaného LPG zariadenia. Niektoré značky alebo modely už nemajú technickú podporu v zmysle dodávok náhradných dielov a technickej podpory. V takých prípadoch je prípadná oprava značne obtiažna a drahá, ojedinele aj nemožná. Vtedy pomôže len výmena splynovača. Snažte sa takejto situácii vyhnúť.
    Platí aj pri vozidlách dovezených zo zahraničia.
    Ak si kúpite auto s namontovaným zariadením, ktoré nemá na Slovensku technickú podporu môžte si kúpiť problém. Lepšie riešenie je vopred si zistiť značku splynovača a spojiť sa s nami. Radi Vám podáme informáciu o možnostiach servisu danej značky. Spomedzi nepodporovaných zariadení k nám najčastejšie zákazníci chodia so zariadeniami značiek BIGAS, JTG-ICOM, E-Gas, UNIGAS a mnohými inými, menej známymi zariadeniami.


    Myslite na to, že zariadenie, ktoré nikdy nepotrebuje servis ešte nebolo vyrobené.

  6. Pri dovezených vozidlách zo zahraničia sa niekedy stretávame s uzamknutými riadiacimi jednotkami LPG. Vtedy môže byť problém vykonať riadnu diagnostiku a servis Vášho LPG zariadenia. Myslite na to pri kúpe vozidla. O vozidlách so zamknutými riadiacimi jednotkami LPG v podstate platí to isté, čo pri vozidlách s "továrenským" LPG. Píšeme o tom v tomto článku - klikni

  7. celkový stav LPG zariadenia je veľmi dôležitý. Podobne ako stav motora, karosérie. Doporučujem dať si v prípade kúpy zariadenie dôkladne skontrolovať, budete vedieť na čom ste. Najlepšie ešte pred kúpou.

  8. overte si životnosť nádrže LPG. Nesmie byť staršia ako 10 rokov od dátumu jej výroby (nie od dátumu montáže). Po 10-tich rokov je nutná jej výmena ktorá tiež niečo stojí.
    Viac informácií o výmene nádrže LPG nájdete tu - klikni

  9. pozrite sa pod kapotu. Pokiaľ montáž vykonal odborník malo by to aj tak vyzerať. Ak nájdete pod kapotou chaos a spleť káblov a hadíc spozornite, o niečom to vypovedá.
    Za všetky prípady sa pozrite na fotografie nižšie. Takto to vyzerať určite nemá.

    Spackaná montáž LPG
    Pokiaľ LPG zariadenie už na pohľad nevyzerá dobre existuje vysoké riziko, že tak ako to zle vyzerá tak zle to bude aj fungovať. S podobnými prípadmi sa bohužiaľ stretávame pomerne často. Oprava a uvedenie takéhoto zariadenia do technicky prijateľného stavu vrátane legislatívy (súlad komponentov s legislatívou) môže byť aj o dosť drahšia než by ste odhadovali.

    Spackaná montáž LPG
    Nekupujte si nekvalitu, predídete zbytočným výdavkom.

  10. kvalitné zariadenie má pri adekvátnej starostlivosti veľmi dlhú životnosť (20 a viac rokov) a môže Vám ešte veľmi dlho slúžiť. Tak to obvykle býva pri zariadeniach, ktoré montoval a servisoval odborník. Nekvalifikovane prevedená montáž LPG a zanedbaná starostlivosť oň sa naopak môže vypomstiť až do takej miery, že ovplyvní technický stav motora natoľko, že budete nútení investovať ďalšie prostriedky na jeho opravu.



S kontrolou plynového zariadenia Vám radi pomôžeme aj u nás, pokojne nás kontaktujte.

P.S. Nezabudnite pri kúpe na podstatnú vec. Overenie vozidla. Z pohľadu najazdených kilometrov a tiež či vozidlo nebolo havarované.  Pre viac informácií klikni

Diskusia k téme na našom Facebooku-klikni

Prajeme Vám šťastnú ruku pri kúpe vozidla a veľa šťastných a lacných kilometrov.

 

Hľadať

No Internet Connection