Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Kúpa auta s továrenským LPG / CNG

Často sa nás pýtate na náš názor na "továrenské" LPG a na možnosti jeho servisovania. V tomto článku nájdete odpovede na najčastejšie otázky ktoré Vás zaujímajú...  Aktualizované 21.5.2023

Počas našej servisnej praxe sme zozbierali veľké množstvo skúseností s vozidlami na plyn namontovanými priamo výrobcom vozidla. Tu sa s Vami o ne podelíme.

Auto s plynovým pohonom priamo od výrobcu je nepochybne krajšie riešenie než akokoľvek precízne prevedená dodatočná prestavba. To je jednoducho fakt.
Umiestnenie komponentov pod kapotou, prepínača v prístrojovej doske a niekedy aj ukazovateľ stavu hladiny plynového paliva v nádrži priamo v paneli prístrojov sú pri takýchto vozidlách užívateľsky prívetivejšie.

Montážne pracoviská vykonávajúce dodatočné prestavby jednoducho nedokážu niektoré detaily urobiť tak, ako to dokáže výrobca ktorý zapracuje LPG zariadenie do vozidla už "na výkrese".
To je aj jeden z dôvodov, prečo je továrenské LPG/CNG lákavá voľba pre vodičov, ktorí chcú jazdiť za polovicu.
Tiež záručné podmienky na nové "plynové" vozidlo vyzerajú na papieri lepšie.

Veľkou nevýhodou pri výbere nového auta s LPG/CNG je výrazne "oklieštená" ponuka. Výber nieje veľký.
V súčasnosti ponúka LPG len Dacia, aj to nie všetky verzie motorizácie, pohonu (nieje k dispozícii pohon 4x4) a prevedenia karosérie (sedan, combi, hatchback...).

To však častokrát platí len do momentu, keď sa niektorá zo súčastí LPG zariadenia opotrebí, pokazí. K prvým potrebám servisného zásahu dochádza podľa našich skúseností v prípade LPG po nájazde cca 45-90.000 km od kúpy vozidla (v závislosti na kvalite tankovaného LPG-klikni), v prípade CNG spravidla po štyroch rokoch alebo po najazdení cca 100.000 km. V tomto momente dochádza k situáciám, kedy sa rozdiel medzi "fabrickým" a dodatočne namontovaným LPG zariadením prejaví najviac. Málo motoristov totiž vie, že továrenské prestavby majú jednu vlastnosť, ktorá je v takýchto situáciách nevýhodou:

V praxi to znamená, že prístup k diagnostike takéhoto LPG zariadenia nemá každý. Bežné montážne dielne tento softvér nemajú a preto nedokážu diagnostikovať a opraviť prípadnú závadu. To by ale nebolo to najhoršie.
Najpodstatnejším rozdielom medzi továrenskými LPG zariadeniami a tými montovanými dodatočne je fakt, že softvér v tých "fabrických" obsahuje len základnú diagnostiku. Neumožňuje vykonávať žiadne zmeny a nastavenia, najmä korekcie bohatosti zmesi v prípade, keď motor, prípadne vstrekovače LPG javia známky menšieho či väčšieho opotrebenia. Tieto zariadenia jednoducho niesú projektované na opravy a úpravy, ale rovno na výmenu komponentov. To je dobré pre zjednodušenie práce mechanika (keď tomu rozumie), nieje to však to najlepšie riešenie pre peňaženku motoristu...

No a keď sme pri tých peňaženkách...
Sadzba za opravy a najmä cena náhradných dielov v značkových servisoch je úplne niekde inde ako pri dodatočnej prestavbe. Pre firemné vozidlá je výška nákladov na servis odpočítateľná položka, ale bežnému človeku (rozumej občan s priemernou mzdou) sa môže z ceny opravy aj zakrútiť hlava...
Vtedy radosť z továrenského LPG obvykle končí.

Od našich zákazníkov vieme, že niektoré autorizované servisy častokrát nemajú skúsenosti s diagnostikou a servisom LPG a CNG systémov, dokonca existuje mnoho autorizovaných servisov, ktoré plynové autá neservisujú vôbec. Oslovuje nás stále mnoho zákazníkov, ktorým v značkových servisoch nevedia pomôcť, alebo nacenia opravu na astronomické čísla. V niektorých prípadoch značkové servisy oslovujú nás s požiadavkou o poskytnutie servisných služieb. Toto sa týka najmä vozidiel po záruke, kedy už predajcovia niesú povinní postarať sa o odstránenie závady.


Vo väčšine prípadov disponujeme diagnostikou, pomocou ktorej závadu nájdeme a odstránime veľmi rýchlo a lacno. Stávajú sa však aj prípady, kedy softvér nemáme k dispozícii a závadu musíme hľadať manuálne. 
Každý problém však vieme vyriešiť a zákazníka dokážeme zbaviť problému.

Dôležité upozornenie !

Pri emisnej kontrole musí byť LPG zariadenie funkčné a musí plniť emisie.
Z tohto dôvodu autá s poruchou na továrenskom LPG / CNG zariadení kvôli drahej oprave častokrát končia v bazároch za veľmi zaujímavé ceny. Avšak kúpou takéhoto vozidla si kúpite problém. Preto ak hľadáte auto s LPG na základe skúseností, ktoré sme zozbierali počas našej praxe odporúčame dať prednosť kúpe benzínového auta BEZ LPG a toto si dať namontovať dodatočne. Získate tým okrem plnej dvoj a niekedy aj viacročnej záruky aj istotou plnej a funkčnej technickej podpory zo strany montážnej dielne, ktorá montáž vykonala a to nielen počas záruky. O cene servisných úkonov a náhradných dielov ani nehovorím.

P.S.: Na Slovensku sa pri továrenskej prestavbe používajú najčastejšie LPG/CNG zariadenia značky Landi Renzo, Metatron, Ventrex a Teleflex. Nieje však neobvyklé aj zariadenie, ktorého výrobca a pôvod je pre nás dodnes záhadou. Pri takýchto zariadeniach sú používané odlišné, modifikované komponenty ktoré sú hodne drahšie (niekedy až 9-násobne !) oproti cenám komponentov použitých pri dodatočnej prestavbe.

Príklad z našej praxe: vyparovač pre bežné LPG zariadenie stojí od 100-150.- €, vyparovač pre Hyundai i10 Vám radi predajú v "autorizáku" za (prekrásnych) 1.150.- €

Nádrže LPG pri továrenských vozidlách.

Často sa stretávam s informáciou, že vozidlo s "fabrickým" LPG nepotrebuje vymeniť nádrž po 10-tich rokoch. Je to pravda ?
Ano, aj nie.


Výrobca LPG nádrže dodáva s každou novou nádržou certifikát, ktorý potvrdzuje spôsobilosť nádrže po dobu 10 rokov od dátumu výroby. Tak určuje medzinárodný Európsky predpis EHK 115.
Po uplynutí tejto lehoty 10 rokov je nádrž (a s ňou aj celé vozidlo) nespôsobilá, pokiaľ na nej nebude vykonaná kontrola na Akreditovanom pracovisku Akreditovaným technikom.
Technik nádrž skontroluje predpísaným spôsobom a PÍSOMNE potvrdí jej spôsobilosť na dobu najviac 5 rokov. Takáto kontrola môže byť na vozidle vykonaná maximálne 2x, potom je nutná výmena nádrže - klikni.

Keďže však na území Slovenska takéto Akreditované pracovisko neexistuje kontrolu môže vykonať len výrobca nádrže priamo v jeho priestoroch. Cenu takejto kontroly netuším, nateraz neviem o nikom, kto by tam bol.
Ak teda máte nádrž LPG staršiu ako 10 rokov vozidlo ľahko dostanete do stavu spôsobilé výmenou nádrže za novú a máte ďaľších 10 rokov istotu, že Vaše auto bude jazdiť spoľahlivo a bezpečne.

Dôležitá poznámka pre vozidlá s CNG pohonom

Nezabudnite, že od 21.5.2019 platí podľa zákona č.106/2018 Z.z. pre vozidlá staršie ako 4 roky povinnosť absolvovať bezpečnostnú Inšpekciu CNG nádrží - klikni

Prajeme Vám veľa šťastných a najmä lacných kilometrov.

 Diskusiu na túto tému sme pre Vás založili na našom Facebooku-klikni

.

 

Hľadať

No Internet Connection