Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Mýty a fakty o LPG, ktoré by ste mali vedieť. Časť 2

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

V krátkom slede prinášame druhú časť seriálu, ktorý sa týka otázok a odpovedí na tému LPG. Opäť pripomíname, že článok je výsledkom našej spolupráce s Topspeed.sk

Ak uvažujete nad montážou LPG zariadenia (splynovača) do auta, možno vám odpovede na tieto otázky aspoň trochu uľahčia rozhodovanie. A keď nie, tak sa aspoň niečo nové dozviete. 

Pri cestovaní s LPG do zahraničia sa môžete dostať do nečakanej situácie. Je lepšie pripraviť sa vopred.  

Ako často musím chodiť na STK/EK?

Tak, ako s bežným palivom, čiže s naftou alebo benzínom. Termíny výkonu STK a EK niesú prestavbou na LPG nijako zmenené. Ak Vám ktokoľvek povie niečo iné, neverte mu. Platí zákon č.106/2028 Z.z. O premávke vozidiel na pozemných komunikáciách a súvisiace predpisy ktoré pre vozidlá s alternatívnym pohonom LPG a CNG nijako nemenia. 

Aké doklady potrebujem na STK/EK?

Ak je auto na Slovensko dovezené už s namontovaným LPG / CNG a má v OEV zapísaný splynovač, nepotrebujete žiadne dokumenty. Ak je auto dodatočné prestavané na LPG, potrebujete pri každej STK Protokol o montáži LPG (CNG), originál. Čo robiť ak nemáte informácie ako to s tým Vašim LPG-čkom po legislatívnej stránke je ? Nič ľahšie, kliknite sem

Čo najčastejšie "odchádza" pri LPG na bežnom motore?

Veľký pozor si dajte na kvalitu sviečok a zapaľovacích cievok, ktoré do auta dáte. Lacnejšie varianty nemusia LPG vyhovovať. LPG navyše vyžaduje častejšiu výmenu zapaľovacích sviečok (o cca 10%). Existujú sviečky prispôsobené na LPG, ale s tými ja nemám dobrú skúsenosť. 

Trpí katalyzátor?

Katalyzátory mám v troch autách. Všetky sú pôvodné. A doteraz nevyžadovali výmenu. Všetky tri majú od 13 do 16 rokov. Keď budete tankovať kvalitný plyn, určený pre pohon automobilov nebudete mať žiadny problém spôsobený LPG-čkom.

Musí byť LPG v techničáku?

Áno, musí. Veľa ľudí ale využíva možnosť montáže na čierno, či už u nás, alebo v zahraničí. Poplatky, proces prihlásenia. Nie každý to chce absolvovať... Koľko tak ušetríte? Ak sa rozhodnete pre montáž v zahraničí, je to lacnejšie o pár stoviek. Za komplikácie pri nehode, STK, alebo pri cestnej kontrole sa to z môjho pohľadu rozhodne neoplatí.

Dá sa nelegálne  namontované LPG dodatočne zapísať?

No netvrdím, že sa nedá. Všetko sa dá. Pri zápise LPG na Okresnom úrade dopravy okrem iného potrebujete Protokol o montáži a ten vám hociktorá montážna dielňa na nimi nemontovaný LPG systém nevydá. Prečo? Nič z toho okrem iného nemajú. A podpisovať sa pod cudziu robotu tiež nebudú...

Musí mať auto nálepku LPG?

Áno, auto na LPG musí byť viditeľne označené, že je na plyn. Nálepka sa lepí na roh zadného okna. Jazda s neoznačeným vozidlom rovná sa pokuta 60 €. (Zákon 106/2018 Z.z.)

Kde tankovať?

Malé lacné pumpy môžu (ale samozrejme nemusia) mať nekvalitné palivo. To zabije filter a môže poškodiť aj vstreky, či reduktor. A to nehovoríme o poškodení motora. Pár ušetrených centov na plnú nádrž za to nestojí.

Aká je obslužná sieť LPG staníc u nás?

U nás s načapovaním LPG nie je problém. Veľké množstvo stojanov LPG nie je samoobslužných a vyžadujú si odborné tankovanie. Tankovať môžete aj bez obsluhy, po odbornom zaškolení personálom čerpacej stanice, ktorá Vám o tom vystaví doklad. Pýtajte sa na svojej čerpačke..

Aká je obslužná sieť LPG v zahraničí?

Záleží na krajine. Niekde je sieť hustejšia, inde úplne riedka. Pozor, pred cestou do zahraničia si zistite, aký typ tankovacej pištole v danej krajine používajú. V niektorých krajinách majú iné koncovky. Redukcie sa dajú dokúpiť aj u nás, v našej prevádzke.

Mapu používaných plniacich koncoviek LPG ktoré si môžete zakúpiť aj u nás nájdete tu-klikni

Pokračovanie nabudúce...

A nezabudnite!
Návratnosť investície do prestavby Vášho auta na LPG je rýchlejšia než si myslíte! Vypočítajte si ju sami na našej  KALKULAČKE NÁVRATNOSTI

Zaujal Vás článok ? Podporte ho zdieľaním.

Pre pokračovanie na článok 3 kliknite sem
Pre návrat na článok 1 kliknite sem

 Diskusiu k téme nájdete na našom Facebooku-klikni

Článok vznikol v spolupráci s Topspeed.sk

 

Hľadať

No Internet Connection