Montáž a servis LPG a CNG zariadení Zvolen

Blog

Mýty a fakty o LPG, ktoré by ste mali vedieť. Časť 3

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Dostali sme sa do tretieho dielu otázok a odpovedí na tému LPG. Ešte stále zostalo kopec otázok nezodpovedaných. Takže poďme na to...  Aj tento článok sme spracovali spolu s portálom Topspeed.sk

Prejdime teda rovno na vec, bez zbytočných omáčok. V dnešnej časti máme spolu 8 otázok a stručných odpovedí. LPG v aute je komponent, ktorý nie je bezúdržbový! Vyžaduje občasnú starostlivosť.

Vjazd do podzemných garáží. 

Pálčivým problémom, ktorý v mysliach vodičov často rezonuje sú podzemné garáže, ktoré sú pre autá s LPG zatiaľ stále obmedzením. Problémom však nieje samotné auto, ale nedostatočné odvetrávanie týchto priestorov. Samozrejme, existujú garáže, kde zaparkovať môžete. Zákaz vjazdu s vozidlom LPG je zvyčajne zvýraznený zákazovou značkou. Na odstránení tohto (nezmyselného) obmedzenia sa však pracuje, bude prehodnotený a zákon o zákaze vjazdu bude modifikovaný. Konkrétny termín však nieje známy, dôležitý je však fakt, že sa tým už zákonodarca zaoberá.

Vjazd do tunelov a na trajekty

Na Slovensku nie ste tunelmi nijako limitovaní. V niektorých krajinách vás však na plyne cez tunel nepustia. Resp. hrozí za to pokuta. Trajekty zvyčajne problémom nie sú. Stačí, že plyn vypnete a pred vjazdom do lode idete na benzín.

Vyžaduje LPG častý servis ?

Vôbec nie. Výrobcovia odporúčajú kontrolu zariadenia 1x ročne, alebo každých 15 - 20-tisíc kilometrov (podľa toho, čo nastane skôr. Obvykle sa jedná o kontrolu tesnosti a celistvosti jednotlivých častí a v prípade potreby o výmenu filtrov. Zároveň sa odporúča kontrola nastavenia zariadenia (riadiacej jednotky LPG systému). Čo to stojí? Zvyčajne cca 30-50 €. Ročne. Môže to byť ale aj viac, aj menej, závisí od značky LPG systému.

Aké sú najčastejšie poruchy na LPG?

Opotrebované bývajú vstrekovače (najmä tie piestikové, viac info tu-klikni). Niektoré sa dajú repasovať, iné len vymeniť. Reduktor na u nás bežne montovaných systémoch tiež občas vyžaduje repas. Najčastejšie vás však bude trápiť uvoľnená spona na hadici a následne možný malý únik plynu. Oprava? Pár centov..

Čo s rezervou?

Pri montáži LPG, ak zvolíte toroidnú (diskový) nádrž, tak prídete o rezervu. Čo s ňou? V podstate máte na výber 3 možnosti. Pripoistiť si asistenčnú službu, ak ju nemáte, nosiť so sebou opravnú sadu (neúčinná, ak je diera príliš veľká), alebo rezervu voziť v kufri. Pozor, ak sa rozhodnete pre tretiu možnosť, rezerva by mala byť v kufri prichytená.

Na aké palivo auto štartuje?

Auto zvyčajne štartuje na benzín a po pár minútach sa automaticky prepne na plyn. Samozrejme, je možné nastaviť aj priame štartovanie na plyn.

Čo s benzínom v nádrži?

Raz za čas vyjazdite aj benzín v nádrži a dotankujte nový. Rozpočítajte si to. Benzín by v nádrži nemal byť starší, ako 3 mesiace, potom "zostarne", vyprchá. Taktiež ak nemáte nastavený prívstrek benzínu, na dlhej trase občas na pár kilometrov prepnite na benzín. Odporúčame po najazdení cca 1.000 km na LPG prejsť 30-50 km na benzíne. Pomôžete tak vstrekom, čerpadlu a ostatným komponentom klasickej palivovej sústavy. A ak chcete mať benzínove vstrekovače v TOP-stave prečítajte si tento článok-klikni

Čo s tým, keď pri jazde na plyn klesá aj ukazovateľ benzínu?

Nebojte sa. Pri jazde na plyn, keď splynovač nevykazuje chybu a padá ručička benzínu, tak za to môže riadiaca jednotka prístrojovej dosky, ktorá nepočíta aktuálne množstvo paliva v nádrži, ale vychádza z údajov o stave hladiny benzínu v čase štartu motora. Ako to vyriešiť? Na rad prichádza emulátor. Zvyčajne si zaň musíte priplatiť, našťastie nie veľa...

A nezabudnite!
Návratnosť investície do prestavby Vášho auta na LPG je rýchlejšia než si myslíte! Vypočítajte si ju sami na našej  KALKULAČKE NÁVRATNOSTI

Diskusiu k téme najdete na našom Facebooku-klikni

Pre pokračovanie na článok 4 kliknite sem

Pre návrat na článok 2 kliknite sem

 Článok vznikol v spolupráci s Topspeed.sk

.

Hľadať

No Internet Connection